Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Stráž pod Ralskem 31. srpna 2023 (VS ČR) – Skupina odsouzených se během letních prázdnin zapojila do revitalizace prostor ŠVS Stráž pod Ralskem a také dokončila práce na nově vznikající knihařské dílně.

V rámci revitalizace prováděli odsouzení výmalbu stěn chodeb a určených místností. Nejednalo se však jen o pouhé vymalování. Na stěnách chodeb vzniklo velmi zajímavé a určitě nepřehlédnutelné puzzle s pestrobarevnými dílky o velikosti formátu A2. Dílky jsou natáčeny různými směry a spojovány v neopakovatelných kombinacích, což vytváří v prostorách věznice jedinečnou a hravě tvůrčí atmosféru, na hony vzdálenou běžné uniformitě ostatních objektů. V některých částech stěn jsou namísto dílků puzzle vložena sousloví (dle metody PBIS – Podpora pozitivního chování žáků), která mají za úkol pozitivně motivovat jejich čtenáře. Hesla jako: „Jsme jeden tým.“, „Respektuj sebe a okolí!“, „Studuji kvůli sobě!“ a další budou žáky formovat k budování sebereflexe, úcty, pokory, dodržování pravidel a vůbec k celkovému restartování jejich, ne vždy ryzích, charakterů. Nový grafický počin doplnil již stávající výmalbu s čistě strojírenskou tematikou.

 Práce na knihařské dílně spočívali v stěhování kompletního strojního vybavení, spotřebního materiálu a za pomoci oddělení logistiky Věznice Stráž pod Ralskem byl vystavěn nový sklad knihařské dílny. V této dílně vznikaly svépomocí a za použití zbytkových materiálů stojany, odkládací háky a další vybavení, které bude potřeba pro bezproblémový chod.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X