Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Praha 21. září (VS ČR) – Na Dnech NATO, které jsou největší evropskou bezpečnostní přehlídkou ozbrojených sil, nás za Střední odborné učiliště reprezentovalo Valdické a plzeňské školské vzdělávací středisko (ŠVS). Zástupci SOU tak ve dnech 15. až 17. září ve stánku na ostravském letišti Leoše Janáčka prezentovali pokrok ve výchovných a vzdělávacích programech za 40 let, protože právě toto významné výročí založení si SOU letos připomíná.

Zájem veřejnosti o prezentaci činnosti SOU byl mimořádný, a tak si tisíce návštěvníků nejen prohlédlo, ale i osahalo bohatou expozici SOU. Ta zahrnovala jak výrobky odsouzených z tradičních kovoobráběcích učebních oborů, tak i kurzů knihař, 3D tisk a modely z CNC laboratoře. „Právě CNC stroje nejlépe prezentují náš vývoj. Výuku vedeme nejen na klasických strojích, ale studenti se dostávají i k nejmodernějším technologiím počítačového modelování a následné výroby. Lidi to zaujalo, protože s námi vedli konstruktivní diskuzi,“ poukazoval na význam vzdělávání ve věznicích učitel odborných předmětů valdického ŠVS Martin Vodička.  

Prostředí ostravského letiště přitom valdickému ŠVS není cizí. V roce 2020 zde za přítomnosti předsedy vlády ČR přebralo Pamětní odznak za nasazení bezpečnostních sborů a složek Integrovaného záchranného systému proti Covidu 19. Toto ocenění, kterého si velice váží, obdrželi za to, že v přísném režimu valdické věznice bezprostředně po vyhlášení nouzového stavu po dobu čtyř měsíců tiskli na 3D tiskárnách ochranné štíty v režimu 24/7. Ty pak byly distribuovány do ostatních věznic a zdravotnických a sociálních zařízení jičínského regionu.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X