Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Praha 10. května 2022 (VS ČR) – V areálu mateřské školy Kněžnice u Jičína stojí nový domov pro užiteční hmyz- hotel Beruška. Jde o uměle vytvořenou skrýš, která kromě možnosti úkrytu může posloužit i ke kladení vajíček a následnému vývoji larev.

 „Hmyz je nejen důležitý pro naši zahradu, ale obecně tvoří nepostradatelnou a nejpočetnější složku (zástupce) života na zemi. Dětem připomínáme lidové zvyky a tradice a nezapomínáme ani na přírodu“ vysvětlila ředitelka přínos hmyzího hotelu. „Každý den se k němu chodí dívat, zda tam není nový obyvatel“ dodala a zároveň poděkovala školskému vzdělávacímu středisku Valdice za mnohaletou spolupráci.

Hotel se skládá ze tří přihrádek a podkrovního prostoru, je vyplněný šiškami, navrtanými kousky dřeva, listy a dalšími přírodními materiály. „Hotel je vyrobený ze zbytků produkce naší dílny a vyřazeného materiálu. Odměnou je pak pro nás pocit, když uděláme radost jiným, zejména dětem,“ komentoval spolupráci s MŠ vedoucí učitel ŠVS Valdice Ing. Zdeněk Bartoň.

Mezi nejčastější obyvatele hmyzích hotelů patří samotářské včely, kterých na území Česka žije více než 600 druhů a které patří mezi významné opylovače. Kromě samotářských včel zde mohou najít úkryt i jiní opylovači, jako jsou motýli a pestřenky, jejichž larvy likvidují škodlivý hmyz. Další obyvatelé, jako jsou zlatoočka, berušky a škvoři, požírají škodlivý hmyz, především pak hojně se vyskytující mšice. Obyvatelé hmyzího hotelu se postarají o zdravou a produktivní zahradu.   

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X