Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Ve dnech 22. - 25. května 2017 se uskutečnila první výměnná stáž polských učitelů v Akademii VS.

Mjr. Janusz Klaga vyučuje střelby a intervenční techniky, pplk. Jarosław Mieciński je odborníkem na bezpečnost v Centrálním vzdělávacím středisku VS Polska v Kaliszi. 

Hlavním cílem odborné stáže bylo vyměnit si informace o systémech vzdělávání vězeňského personálu v obou zemích a zejména teoretické i praktické informace ze své specializace  týkající se výuky služební přípravy. Bylo však nutné také překonat prvotní obavy z jazykové bariery mezi českými a polskými učiteli. Polští kolegové měli možnost náslechu v několika probíhajících vyučovacích hodinách. Porovnali tak například způsoby provádění osobních prohlídek či manipulaci se střelnou zbraní. Také jim byla představena cvičná cela a ukázán systém poutání a vyvádění vězněných osob z cely. Velmi je zaujala speciální učebna s RTG a cvičným vchodem uzpůsobeným pro praktický nácvik kontrol u vstupu do věznic a do budov soudů. Součástí prohlídky budovy Akademie VS byla návštěva stálé expozice nedovolených a nebezpečných předmětů, které byly zabaveny vězněným osobám. 

Pro lepší pochopení spojení výcviku nového personálu a praxe navštívila delegace Věznici Stráž pod Ralskem. Zde se zajímala zejména o problematiku střežení, eskort a využívání služebních psů. 

Reciproční výměnná stáž českých učitelů v Polsku, která je plánována na konec října 2017,  bude zaměřena na problematiku týkající se zákonné úpravy výkonu trestu odnětí svobody a výkonu vazby, na praktickou výuku bezpečnostního charakteru a na oblast výkladu problémů z oblasti penologie.   

Autoři: kpt. Mgr. Adam Klimša, kpt. Mgr. Boris Létal, kpt. Mgr. Iva Prudlová Foto: kpt. Bc. Michal Čechoň

Sdílet článek

Facebook
Platforma X