Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 3. června (VS ČR) – Unikátní program jazykového vzdělávání pokračuje. Dne 2. června vedl mezinárodní webinář angličtiny se dvanácti účastníky ze šesti států dlouholetý ředitel věznice z Dolního Saska Rüdiger Wohlgemuth. Hlavním tématem byl LEADERSHIP IN A CRISIS. Kdo byli lidé, kteří dostali šanci tento webinář absolvovat? O tom se můžete dočíst v našem příspěvku.

České věznice reprezentovali příslušníci a občanští zaměstnanci, kteří jsou díky kurzům a seminářům angličtiny pro penitenciární praxi organizovaným v Akademii VS ČR schopni komunikovat na vysoké profesionální úrovni. Věznice a vazební věznice, které se mohou pyšnit takto jazykově vybaveným personálem, jsou například Brno, Liberec, Odolov, Praha – Ruzyně, Rapotice či Valdice. První zástupce ředitele věznice a dva zástupci vedoucích oddělení patří mezi uniformovanou složku, zatímco psycholožky, speciální pedagožka a právnička zastupují občanské zaměstnance věznic.

Ze zahraničí přišlo více než dvacet přihlášek, vybráno mohlo být jen šest uchazečů. Estonskou věznici Viru představila zástupkyně ředitele Anu Möldri. Dolní Sasko reprezentoval Peter Schulte, psycholog akademie ve Wolfenbüttelu. Z Francie se připojil Michel Flauder, vedoucí oddělení probace a kriminologie v akademii v Agen (ÉNAP). Lina Skinkytė pracuje jako specialistka na public relations a neformální vzdělávání v litevské akademii. Lotyšsko podpořilo zástupkyni ředitele akademie, Kristīne Beitele. Peter Neuhybel, reprezentující Generální ředitelství Sboru vězeňské a justiční stráže Slovenska, doplnil zahraniční účastníky.

Kromě přímých účastníků se na webinář připravovali také náhradníci, kteří by v případě, že by došlo například k technickým potížím se spojením přes Skype for business, se mohli okamžitě zapojit.

Navíc bylo umožněno dalším dvěma odborníkům zúčastnit se v roli pozorovatelů. Kateřina Příhodová se zaměřila na jazykovou připravenost účastníků, zatímco Aurimas Nausėda projektový koordinátor litevské akademie, se tímto způsobem již chystá na lektorování v jednom z podzimních webinářů.

Rüdiger Wohlgemuth, jehož Akademie VS ČR získala jako lektora pro červnový webinář, nastoupil k vězeňské službě Dolního Saska v roce 1973 jako psycholog. Později pracoval v největší dolnosaské věznici jako zástupce ředitele, poté řídil věznici pro mladistvé a následně věznici v Celle. Je zakladatelem a dlouholetým ředitelem akademie vězeňského managementu. Dnes pobírá rentu, ale stále se angažuje na mezinárodním penitenciárním poli.  Jako poradce EU byl opakovaně v Moldávii, Černé Hoře, Chorvatsku či v Kosovu.

Bližší informace vám poskytne kpt. Mgr. Iva Prudlová iprudlova@avs.justice.cz

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X