Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Na základě pozvání rumunské strany – Národní školy pro vzdělávání vězeňského personálu v Târgu Ocna (Rumunsko) jsme se, zástupci Akademie VSČR (mjr. Hegr, kpt. Hrnčárek, kpt. Nekula), zúčastnili 9. ročníku Mezinárodního technického semináře „Sebeobrana, vzdělání a duch“.   Seminář se konal ve dnech od 5. do 7. června 2019.

Po poměrně náročné cestě autem (cca 1500 km) jsme se na místě konání zaregistrovali, ubytovali a seznámili s programem. Vzdělávací centrum (komplex) je umístěno v krásném prostředí a jeho součástí jsou mj. prostory pro výuku, ubytovací zařízení, tělocvična, venkovní sportovní areál, stravovací zařízení a překvapivě i nově postavený dřevěný kostel, kde se pravidelně konají i bohoslužby.

Následující den byl seminář slavnostně a oficiálně zahájen představiteli vzdělávacího centra rumunské vězeňské služby, města Târgu Ocna a zástupci rumunské federace Taekwondo WTF, která seminář spolupořádala. Následoval pak samotný výcvik/workshop sebeobranných technik, v dopoledním i odpoledním bloku. V jeho rámci jsme byli osloveni, abychom i my představili naši novou koncepci výuky sebeobrany. Je třeba říci, že všechny zúčastněné naše pojetí výuky sebeobrany na základě instinktivních obranných reakcí velice zaujalo.

Třetí den semináře byl věnován veřejné ukázce/přehlídce výcviku domácích a zahraničních ozbrojených složek. Tato přehlídka se uskutečnila na městském stadionu před diváky jak z řad ozbrojených složek, tak i studentů škol či obyvatel města Târgu Ocna a okolí. Tato akce tak byla zároveň skvělou propagací a možností se zviditelnit. V případě naší další účasti na semináři jsme byli vyzváni k tomu, abychom si také připravili ukázku z oblasti sebeobrany
 a použití donucovacích prostředků.

Po této přehlídce byl seminář oficiálně ukončen a my jsme vyrazili na sedmnáctihodinovou cestu zpět.

Pokud bychom měli ještě něco zdůraznit, bylo by to určitě zaujetí pro výcvik a také výrazně patrné rumunské vlastenectví a hrdost adeptů i stávajících příslušníků rumunské vězeňské služby (i jiných ozbrojených složek).

 

Autor: mjr. PhDr. Pavel Hegr

Sdílet článek

Facebook
Platforma X