Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Akademie VS ČR připravuje kurzy a semináře angličtiny pro penitenciární praxi od roku 2015. Zcela novou formou je praktický udržovací seminář organizovaný přímo ve věznici.

První takový výjezdní seminář se uskutečnil 20. 6. 2018 ve Věznici Odolov a zúčastnili se ho zástupci z věznic a vazebních věznic Odolov, Rapotice, Brno a Liberec. 

Tématem semináře byla odborná diskuse. Účastníci z Věznice Odolov připravili prezentaci Vězeňské služby ČR a podali informace o své věznici. Poté následovala diskuse. Následně byli účastníci pozváni na odbornou exkurzi věznicí, během které si procvičili zejména gramatiku související s kladením otázek, ale také odbornou slovní zásobu. 

V průběhu celého semináře všichni účastníci hovořili pouze anglicky. V dílně dřevovýroby proběhl dokonce krátký rozhovor v angličtině s přítomným odsouzeným. 

Účastníci vyhodnotili tuto vzdělávací akci jako vysoce užitečnou. Kromě rozvoje odborných jazykových dovedností vězeňského personálu a praktické přípravy na přijetí zahraničních delegací, jejichž počet v českých věznicích se ročně pohybuje kolem stovky, se účastníci formou zážitkové pedagogiky připravovali na možnost aktivního zapojení do mezinárodních odborných diskusí. Velmi důležitým faktorem také bylo, že účastníci měli možnost porovnat různé aspekty činnosti věznic. Hovořilo se zejména o zlepšování podmínek jak pro vězněné osoby, tak pro personál Věznice Odolov, ale také o bezpečnosti v souvislosti s novou profilací věznice či o programech zacházení, například o výrobě houslí přímo ve věznici nebo o houslových koncertech pro odsouzené.  Takovým způsobem je celkově podporován odborný růst personálu VS ČR.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X