Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Dne 9. června 2016 byla 11 příslušníkům a občanských zaměstnancům VS ČR předána osvědčení o vykonání praktické zkoušky na závěr specializačního kurzu Angličtina pro penitenciární praxi.

Úspěšnými absolventy byli ředitel věznice, dva zástupci ředitelů věznic, dva vedoucí oddělení, dva zástupci vedoucích oddělení, učitel Akademie VS, psycholožka, speciální pedagožka, asistentka ředitele a ekonomka GŘ VS ČR. 

Všichni prokázali praktické dovednosti v oblasti organizačního zajištění a asistence zahraničním delegacím, podali základní informace o Vězeňské službě ČR, prezentovali svou mateřskou věznici s využitím Power-pointu a odborně představili vybrané části mateřské věznice. 

Délka jednotlivých zkoušek se pohybovala od 25 minut do téměř 2 hodin v závislosti na jazykové úrovni absolventů a jejich schopnosti diskuse se zkušební komisí. Každá zkouška včetně detailního individuálního i skupinového vyhodnocení probíhala pouze v angličtině. 

Pro zkušební komisi byl připraven doprovodný odpolední program, na kterém se výrazným způsobem organizačně podíleli absolventi kurzu. Jazykem komunikace byla opět angličtina. 

Komise složená z předsedy plk. Ing. Františka Vlacha, Ing-Paed IGIP, ředitele Akademie VS ČR, místopředsedy mjr. Mgr. Tomáše Olšara, vedoucího oddělení vnějších vztahů Kanceláře GŘ VS ČR, a členů: plk. PhDr. Gabriely Slovákové, Ph.D.,ředitelky Věznice Světlá nad Sázavou, Ralucy Stuparu, vedoucí oddělení vzdělávání GŘ VS Rumunska, pplk. Mgr. Magdaleny Brol, specialistky na mezinárodní vztahy GŘ VS Polska, a pplk. Mgr. Dagmar Krošlákové, zástupkyně ředitele Institutu vzdělávání ZVJS Slovenské republiky, hodnotila výkony absolventů kurzu v průběhu tří pracovních dnů. 

Zahraniční členové mezinárodní zkušební komise poskytli své vyjádření pro časopis České vězeňství.

Byla to pro mne nesmírně zajímavá zkušenost. Dozvěděla jsem se mnoho o českém vězeňském systému. Samotná organizace praktických zkoušek byla velmi inovativní. Z mého pohledu studenti dosáhli svého cíle a mohou reprezentovat VS ČR v zahraničí. Gratuluji vedoucí kurzu kpt. Mgr. Ivě Prudlové k vynikajícímu výsledku. Obdivuji podporu a zájem ředitele Akademie VS ČR plk. Františka Vlacha v souvislosti s tímto novým typem kurzu. Gratuluji rovněž studentům k jejich úspěšné zkoušce a vynikajím znalostem. Děkuji za možnost být součástí tohoto unikátního projektu.“ Raluca Stuparu 

Pracuji pro Vězeňskou službu Polska v oblasti mezinárodních vztahů již čtvrt století a toto byl pro mne výjimečný zážitek. Nikdy jsem nebyla přizvána k práci v mezinárodní zkušební komisi. Nikdy jsem neslyšela o podobném praktickém kurzu organizovaném v Evropě pro vězeňský personál. Poprvé ve svém životě jsem měla možnost působit jako hodnotitel jazykových znalostí kolegů v zahraniční. Koncept jazykového vzdělávání v Akademii VS ČR je mimořádně zajímavý a samotné zkoušky byly připraveny nesmírně tvůrčím způsobem. Praktické zkoušky byly otevřené pro pozorovatele nejen z řad frekventantů tohoto kurzu, ale pro každého, kdo měl zájem. Dvě z těchto zkoušek se odehrávaly v reálném prostředí organizačních jednotek. Měli jsme tedy možnost navštívit Vazební věznici Liberec a byli jsme prováděni absolventem kurzu. Další absolvent kurzu reprezentující Akademii VS ČR nás detailně seznámil s činností a některými specifiky vzdělávání personálu. Výsledky individuálních zkoušek byly vyhlašovány veřejně. Každé hodnocení obsahovalo rovněž komentář. Vše pochopitelně probíhalo v anglickém jazyce. Jsem šťastná, že jsem v průběhu zkoušek poznala nové kolegy, profesionály VS ČR, se kterými jsem mohla díky angličtině pohodlně komunikovat. Přeji všem hodně úspěchů v mezinárodní oblasti.“ Magdalena Brol 

"Myšlienka realizácie tohto projektu respektive kurzu zameraného na získanie praktických zručností v organizovaní zahraničných náštev v spojitosti s ovládaním anglického jazyka nielen v oblasti všeobecnej komunikácie, ale aj odbornej penologickej slovnej zásoby, bola naozaj jedinečná. Každý z absolventov tohto kurzu sa snažil na záverečných skúškach odprezentovať prepojenie všetkých týchto praktických zručností kreatívne a zodpovedne. Vstupovala som do tohto projektu s výzvou, veľmi pozitívne ma oslovil obsah a interaktívny spôsob výučby angličtiny. Organizátorom ďakujem za pozvanie a možnosť byť súčasťou tohto projektu. Všetkým absolventom prajem úspechy v oblasti rozvoja medzinárodných vzťahov a organizátorom prajem veľa úspechov v organizovaní ďalších inovatínych vzdelávacích aktivít." Dagmar Krošláková 

V Evropě ojedinělý jazykový kurz Angličtina pro penitenciární praxi reagoval nejen na cíle a úkoly týkající se jazykového vzdělávání vězeňského personálu vytyčené v nové Koncepci českého vězeňství, ale na skutečné potřeby organizačních jednotek zabezpečit organizaci mezinárodních akcí, jejichž počet rok od roku vzrůstá. V Evropě je organizováno mnoho konferencí, workshopů a setkání zaměřených na penitenciární problematiku. Jazykem komunikace je vždy angličtina. Specializační kurz angličtiny pro vězeňský personál, který organizovala Akademie VS ČR v letech 2015 – 2016, pootevřel dveře několika českým odborníkům do mezinárodní prostředí.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X