Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Na základě vloni podepsané dohody o spolupráci navštívila skupina učitelů Akademie VS ČR ve dnech 6. – 9. června 2017 Akademii VS Dolního Saska ve Wolfenbüttelu.

Pracovní návštěvy se vedle učitelů AVS mjr. Mgr. Pavla Hegra, kpt. Bc. Jana Třešňáka, kpt. Mgr. Renaty Hečkové účastnila také Ing. Jana Königová, zástupkyně ředitele Věznice Rýnovice. 

Celý program této služební cesty měl od prvního dne ryze pracovní charakter. Po příjezdu a velmi pěkném ubytování přímo ve vzdělávacím středisku jsme se seznámili s ředitelem Akademie VS Dolního Saska panem Günterem Schrovenem a dále s našimi kolegy, kteří nás po celou dobu pobytu  provázeli , psychologem akademie Peterem Schultem a Evou Klostermann, psycholožkou Věznice  Emden. 

První pracovní den byl věnován v úvodu prezentaci systému vzdělávání vězeňského personálu  Dolního Saska. Následně naši pracovní skupinu rozšířili ještě kolegové z nejmodernější dolnosaské věznice v Sehnde Mirko Schulze a Sasha Kantereit, kteří nám představili systém vzdělávání v oblasti sebeobrany, včetně praktických ukázek. V odpolední části pak Peter Schulte představil tematický plán předmětu psychologie, včetně nového projektu zaměřeného na předkládání a přijímání zpětné vazby. 

Následující celý den jsme strávili ve Věznici Sehnde, která patří svou architekturou k nemodernějším věznicím v Dolním Sasku. Po velmi milém přivítání ředitelkou paní Timmermans-Eike jsme si prohlédli tento moderní komplex. Zaujalo nás velmi promyšlené stavebně-technické uspořádání s ohledem na bezpečnost a výkon služby. Měli jsme možnost navštívit vnitřní pracoviště, kde se vyrábí nábytek, který pak následně dodávají justičním úřadům a dalším státním institucím.  Zaujaly nás i moderně vybavené lékařské ordinace, kde jsme měli možnost diskutovat s lékaři i se zdravotními sestrami. Nejvíce nás zajímaly např. otázky zajištění dostatečného počtu odborného zdravotního personálu, zajištění jejich bezpečnosti při práci s vězni, výdej léků, možnosti jejich zneužití apod. Součástí exkurze ve věznici v Sehnde byla i praktická ukázka z výcviku místní zásahové jednotky a seznámení se se speciální výstrojí (protiúderové obleky) i výzbrojí (součástí praktické ukázky bylo např. využití tzv. distanční tyče při zákroku proti ozbrojené osobě). 

V odpolední části jsme pak navštívili otevřenou věznici v Burgdorfu, kde jsme v praxi měli možnost seznámit se s principem jejího provozu.   

Naši němečtí kolegové připravili vedle velmi dobře zorganizovaného pracovního programu i pěkný doprovodný program, v jehož rámci jsme si např. prohlédli historické centrum Wolfenbüttelu  a v rámci zvýšení fyzické a psychické kondice jsme využili nabídky zdejšího  sportovního centra a zapádlovali si na zdejší řece Oker. Na závěr našeho pracovního pobytu jsme se pak věnovali hlavně rámcové přípravě výměnné stáže dolnosaské delegace u nás v ČR, která by se měla uskutečnit předběžně na přelomu května a června 2018 ve spolupráci s Věznicí Rýnovice. 

Autor: kpt. Mgr. Renata Hečková

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X