Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Akademie VS ČR se v první polovině roku 2018 podílela na přípravě českých odborníků na mezinárodní vědecké sympozium týkající se výzkumu ve věznicích. Sympozium organizovala ICPA (International Corrections and Prison Association) a EuroPris (European Organisation of Prison and Correctional Services) ve spolupráci s Vězeňskou službou České republiky v květnu 2018 v Praze.

V plenární diskusi vystoupili ředitel plk. Mgr. Tomáš Kubín a psycholožka PhDr. Gabriela Šafářová, oba z Věznice Odolov.   

Závěry ze sympozia, kterého se zúčastnili výzkumní pracovníci a vězeňští odborníci z celého světa, zpracovala Michelle Shelley (the Canadian mental health Association, Justice Service Program).  

Účastníci této významné mezinárodní akce se zabývali otázkou kvality výzkumu ve věznicích v souvislosti s různými tématy, například s poskytováním informací zpět do praxe, zvyšováním bezpečnosti, přípravou vězňů na propuštění či snižováním provozních nákladů věznic. Bylo konstatováno, že výzkum je jak časově, tak eticky náročný a často také finančně nákladný, ale nároky na výsledky jsou vysoké. 

Část diskuse byla věnována myšlence vybudování výzkumných center přímo v rámci vězeňských systémů. V každém případě je nutná spolupráce mezi akademickým světem a vězeňskými službami založená na etice a vzájemné důvěře, kdy výsledky výzkumu jsou srozumitelně předloženy personálu věznic. Závěrem si Michelle Shelley klade více otázek, než s jakými na sympozium přijela.   

Celou zprávu si můžete přečíst zde: https://www.europris.org/wp-content/uploads/2018/06/CRS2018_Conference-Impression.pdf 

Více informací o sympozium naleznete: https://icpa.ca/crs2018/   

Text: Iva Prudlová, Akademie VS Foto: Petr Pazdera, Věznice Stráž pod Ralskem

Sdílet článek

Facebook
Platforma X