Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Vězeňskému personálu, který pracuje s vězněnými cizinci, je určen výukový program, který se zabývá sociologickými, psychologickými a genderovými specifiky mimoevropských kultur zastoupených ve vězeňské populaci.

Semináře umožňují účastníkům diskutovat s odborníky a současně sdílet své zkušenosti z praxe v českých věznicích. Jaké jsou však podmínky pro výkon trestu specifických skupin cizinců v jiných evropských státech? Je možné takové informace získat? Tyto otázky padly v průběhu prvního semináře, který proběhl v Akademii VS ČR v červnu 2020.

PhDr. Petr Pelikán, orientalista, arabista a honorární konzul Súdánu v České republice, který je členem lektorského týmu tohoto projektu, zaslal do Akademie soubor dotazů. Ty zde byly přeloženy do angličtiny a zaslány do kanceláře EPTA (asociace akademií evropských vězeňských služeb) s žádostí o rozeslání svým členům. Dotazník byl přijat EuroPris na platformě Knowledge Management System https://www.europris.org/epis/kms/ pod pracovním názvem Religion in Prisons.

Díky tomu, že Akademie VS ČR je od roku 2016 členem EPTA, je tedy tímto způsobem možné získávat konkrétní informace ze zahraničí.

Na dotazník odpovědělo 13 vězeňských služeb. Do dalších seminářů tedy mohou být poznatky z praxe zahraničních věznic zahrnuty. 

Semináře o komunikaci s vězněnými cizinci jsou realizovány v rámci projektu Zvyšování úrovně připravenosti vězeňského personálu na nové výzvy v národním i evropském kontextu reg. č. CZ.03.4.74/0.0/0.0/15_025/OO10429 a financovány z Operačního programu Zaměstnanost.

Odkazy:

https://www.epta.info/

https://www.europris.org/

Autor a foto: Iva Prudlová

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X