Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

V souladu s Koncepcí Vězeňské služby České republiky, kde je prioritou číslo 1 zaměstnávání odsouzených, vyjíždí denně z Věznice Všehrdy na pracoviště mimo věznici až 200 odsouzených, kteří pracují u patnácti zaměstnavatelů. Další pracoviště je uvnitř věznice, kde má soukromý subjekt pronajatou část výrobní haly. Zde odsouzení kompletují a balí různé zboží jako jsou například, odpadkové koše, svačinové krabičky nebo drobné potravinářské zboží, například čaje, pamlsky pro psy.

Na vnějších pracovištích průmyslových zón v Chomutově a Žatci se většinou vězni podílejí na výrobě a kompletaci součástí do automobilů nebo šijí autopotahy. Dále pak u různých stavebních firem provádějí pomocné zednické práce, podílejí se na třídění a recyklaci odpadů. Nejdelší spolupráce, již od roku 1990 trvá u soukromého subjektu při odchytu a porážce drůbeže. Odsouzení jsou také zapojeni do úklidu a úpravě pozemků v Technických službách města Chomutova a v tomto období jsou to především sezónní práce na polích a v sadařství při sklizni ovoce. Zaměstnanost se ve věznici pohybuje mezi 70 a 80 %. Průměrná odměna za práci u odsouzeného se u cizích subjektů pohybuje na částce 2780,- Kč. Do státní pokladny bylo odvedeno od ledna do května: 1.183 331,- Kč. Odsouzeným se vyplácí 20% z vydělané částky jako kapesné. Zbytek jde na náklady výkonu trestu, na pohledávky - exekuce, alimenty, cestovné, úschovu.

Další skupinu tvoři zhruba 60 odsouzených, kteří jsou zaměstnáni v režii věznice, ať jsou to pomocné práce v kuchyních věznice, v dílně údržby, v autoparku věznice, na čističce vod, dále pak jako uklízeči, či školníci na školském vzdělávacím středisku věznice a také ve skladech. Průměrná odměna 4100,- Kč hrubého.

Odsouzení, kteří prozatím nejsou zařazeni u zaměstnavatelů nebo v jiném pracovním programu věznice, vyjíždějí na tak zvané pracovní extramurální aktivity pro různé státní instituce bez nároku na odměnu. Jsou to například Policie České republiky, Okresní soud Chomutov. Zde odsouzení malovali a uklízeli prostory soudu, pomáhali s vyklízením či stěhováním prostor PČR. Dále pracují pro sociální služby města Chomutova, hlavně v Domově důchodců, dále pak pro Zámek Červený Hrádek, kde udržují okolní pozemky parku a provádějí drobné opravy venkovních zařízení. Rádi se zapojují do pracovních extramurálních aktivit pro Chomutovský Zoopark a pro Hipodrom v Mostě, kde se starají o koně. Tyto činnosti jsou odsouzenými chápány jako druh terapie. Celkově proběhlo v tomto pololetí 192 extramurálních aktivit, kterých se zúčastnilo celkem 65 odsouzených. V posledních třech měsících vyjížděli odsouzení za doprovodu zaměstnance věznice na pracovní extramurální aktivity do objektu Věznice Drahonice, kde se podíleli na jeho obnovení.

Mladiství vězni v rámci extramurální aktivity instalovali repasované nářadí a lavičku na místní tenisové kurty. Náčiní sami opravovali v dřevodílně ve věznici pod odborným dohledem vychovatelů Ing. Kašpárka a Bc. Frolla. Všichni svým dílem přispěli ke zkrášlení místního tenisového areálu. Jistě tato pracovní extramurální aktivita mladistvých nebyla tou poslední.

brv

Sdílet článek

Facebook
Platforma X