Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Dne 18.5.2018 ukončili ve Věznici Všehrdy svou třídenní pracovní návštěvu slovenští kolegové spolupracujícího Ústavu pro výkon trestu odnětí svobody pro mladistvé v Sučanech. Načerpat informace a zkušenosti s výkonem trestního opatření u mladistvých odsouzených a s výkonem trestu odnětí svobody u dospělých odsouzených do naší věznice přijel vedoucí oddělení výkonu trestu. Vedoucí oddělení obrany a ochrany se zajímal o činnosti příslušníků vězeňské stráže, pracovní dobu služby a doprovody vozidel. Zkušenosti z oblasti logistiky a organizačně právních záležitostí přijeli načerpat zástupce oddělení logistiky a vedoucí organizačně právního oddělení.  O úsek dopravy se zajímal zástupce vedoucího dopravy slovenského zařízení.

První část, úvodní slovo a prezentace věznice za účasti vedení věznice a všech vedoucích oddělení se uskutečnila na zasedací místnosti našeho zařízení. Pracovní návštěva pak dále pokračovala uvnitř areálu věznice. Slovenští kolegové si prohlédli ubytovnu mladistvých odsouzených, kde pohovořili s vychovatelem a speciálním pedagogem u mladistvých. Zajímali se o programy zacházení, vzdělávání mladistvých odsouzených a o pracovní činnosti. Dále pak navštívili ubytovnu pro dospělé odsouzené, jídelnu odsouzených a uzavřené oddělení. Zde se zajímali o jednotlivé činnosti dozorců. Ředitel věznice hosty při pochůzce věznicí seznámil s připravovanými rekonstrukcemi jednotlivých objektů. Zvláště pak s přípravou na rozsáhlou přestavbu jedné z ubytoven, kde budou poté ubytování pouze mladiství odsouzení s uceleným zázemím. Slovenští kolegové nahlédli do terapeutické místnosti, kterou si vymalovali a vyzdobili sami odsouzení. Další zastávkou byla vězeňská kaple, kterou zdobí obrazy s duchovní tématikou, namalované odsouzenými a na samý závěr nahlédli do soudní místnosti, ve které probíhají veřejná zasedání o podmíněném propuštění. V popředí zájmu bylo i zaměstnávání vězněných osob, kdy věznice zaměstnává v současné době více jak 280 odsouzených. Někteří odsouzení jsou zaměstnáni přímo na třech vnitřních pracovištích v pracovní zóně věznice. Tato pracoviště měli možnost naši kolegové navštívit. Po celou dobu pracovní návštěvy se hostům věnovali příslušní vedoucí oddělení, vedení věznice a tisková mluvčí.

 Doprovodný kulturní program s ukázkou historických objektů, včetně Oblastního muzea a Radnice města Chomutova byl zajištěn ve spolupráci s Magistrátem města Chomutova.

brv

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X