Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Všehrdy 28. května (VS ČR) Dne 22. 5. 2019 zavítali na třídenní pracovní návštěvu do Věznice Všehrdy kolegyně a kolegové ze spolupracujícího Ústavu pro výkon trestu odnětí svobody pro mladistvé odsouzené v Sučanech. Načerpat informace o poskytování zdravotní péče odsouzených v naší věznici přijela vedoucí lékařka zdravotnického zařízení, lékař zdravotnické péče a zubní lékař zdravotnického zařízení výše zmíněného ústavu. O činnost z oblasti personálního oddělení naší věznice se zajímala vedoucí personální skupiny slovenského zařízení.

První část pracovní návštěvy, úvodní slovo ředitele věznice a další prezentace věznice za účasti jednotlivých vedoucích oddělení se uskutečnila na zasedací místnosti věznice. Hlavním bodem programu byla však prohlídka zdravotnického střediska, kde si obě strany vyměnily zkušenosti k probíraným tématům, včetně doprovodného výkladu vedoucího lékaře Věznice Všehrdy. Na rozdíl od našich slovenských kolegů, poskytuje věznice odsouzeným zubní lékařskou péči prostřednictvím zubní lékařky na základě uzavřené dohody a zubní ordinaci jí pronajímá.

Nedílnou součástí pracovní návštěvy pak byla prohlídka areálu věznice. Slovenští kolegové si tak za doprovodu vedoucího oddělení výkonu trestu prohlédli ubytovnu mladistvých odsouzených.  Zde pak pohovořili s vychovateli a speciálním pedagogem u mladistvých. Zajímali se o programy zacházení, vzdělávání mladistvých odsouzených a o pracovní činnosti. Dále pak navštívili ubytovnu pro dospělé odsouzené a uzavřené oddělení.

Ředitel věznice hosty při pochůzce věznicí seznámil s připravovanými rekonstrukcemi jednotlivých objektů. Zvláště pak s rozsáhlou přestavbou jedné z ubytoven, kde budou poté ubytování pouze mladiství odsouzení s uceleným zázemím. Slovenští kolegové také nahlédli do terapeutické místnosti a do vězeňské kaple, kterou zdobí obrazy s duchovní tématikou namalované odsouzenými. Na samý závěr si hosté prohlédli  soudní místnost, ve které probíhají veřejná zasedání o podmíněném propuštění.

Slovenská delegace se také zajímala o zaměstnávání vězněných osob, kdy věznice zaměstnává v současné době v průměru více jak 60% odsouzených. Někteří odsouzení jsou zaměstnáni přímo na dvou vnitřních střežených pracovištích soukromého subjektu. Většinu odsouzených však věznice zaměstnává v současné době na dvanácti vnějších pracovištích u jednotlivých zaměstnavatelů.

Po celou dobu pracovní návštěvy se hostům věnovalo vedení věznice a vedoucí příslušných oddělení.

Doprovodný kulturní program s prohlídkou historických objektů města Chomutova byl zajištěn ve spolupráci s Magistrátem města Chomutova. Bonusem pro naše slovenské kolegy byla návštěva lázeňského města Karlovy Vary.

Poslední den byl vyplněn závěrečným zhodnocením spolupráce a po té již delegace odejela zpět na Slovensko. Obě strany se shodly, že tyto výměnné pracovní návštěvy jsou přínosem pro zvyšování profesních zkušeností.

brv

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X