Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Všehrdy 1. července (VS ČR) Na krátkou pracovní návštěvu zavítal dne 30. června do naší věznice známý fotograf, český dokumentarista, vysokoškolský pedagog, kurátor a organizátor kulturního života  prof. Mgr. Jindřich Štreit, v doprovodu předsedy vězeňské duchovenské péče Pavla Zvolánka a PhDr. Moniky Nové, profesorky Univerzity Karlovy.

Nejprve se naši hosté setkali s ředitelem věznice plk. Mgr. Alexandrem Vidlákem, 1. zástupcem plk. Bc. Miroslavem Fousem a s paní kaplankou Mgr. Monikou Černou, kterým přiblížili fotografický projekt, jehož součástí budou i snímky odsouzených pořízené ve Věznici Všehrdy při duchovním setkání. Druhá část návštěvy pak byla věnována fotografování skupiny vybraných odsouzených, mladistvých i dospělých mužů na ubytovnách a ve vězeňské kapli.

Pořízené fotografie budou součástí připravované výstavy s názvem „Ze tmy do světla“ a přiblíží veřejnosti nejen svět za mřížemi, ale i práci odborných zaměstnanců kaplanů s vězněnými osobami. Výstava bude pro veřejnost zahájena od 19. srpna v galerijních prostorách Staroměstské radnice v Praze a potrvá do 29. září 2020.

Jindřich Štreit se věnuje v poslední době převážně dokumentování života různých sociálních skupin, například o drogově závislých, vězních nebo lidech bez domova. Vydal 37 knih, snad nejúspěšnější kniha Kde domov můj získala 1. cenu v evropské soutěži a 1. cenu v soutěži Nejkrásnější kniha v roce 2017. Měl více jak 1400 samostatných výstav u nás i v zahraničí.  (zdroj Wikipedie)

brv

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X