Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Všehrdy dne 23. prosince (VS ČR) Tiché něžné, k vnitřnímu usebrání, i svěží temperamentní, plné radosti a naděje. Takové vánoční písně a koledy navozovaly sváteční atmosféru po celou sobotu 21.12.2019 ve věznici Všehrdy.

Nevšední akce proběhla díky velmi vstřícnému vedení věznice.

Zhruba třičtvrtěhodinový program na kulturních místnostech jednotlivých ubytoven absolvovali protagonisté za celý den desetkrát. Tři učitelky (Jindřiška Bohatová, Jitka Malá, Monika Černá) pod vedením geodeta Jana Černého, všichni ze sboru ECM (Evangelická církev metodistická) Litoměřice. V obsazení: dvě kytary, klávesy, flétna, zvonkohra.

Zazněla moderní vánoční křesťanská píseň Hvězda, klasické koledy V půlnoční hodinu a Krásná panna. Úspěch nejen u romské klientely měla něžná O jasno čercheň (Jasná hvězda), stejně jako temperamentní O Del man dikhel (Bůh mě vidí). Závěrečný rytmický spirituál Z betléma se ozývá, zpívali všichni společně…

Přečetli jsme si o původním významu Vánoc, kterým není šílenství na konci roku spojené s nakupováním množství dárků. Nicméně dárky k Vánocům neodmyslitelně patří, proto každý z přítomných jeden malý, víceméně symbolický, obdržel. Obálka (i obyčejná obálka může mít ve VTOS někdy cenu zlata), letáček Brněnské tiskové misie o smyslu Vánoc, porci čaje proti nachlazení (dar Potravinové banky ústeckého kraje) a porci kávy (dar poskytl Litoměřický sbor ECM).

Akce pod záštitou kaplanky byla koncipována jako vánoční, nikoli křesťanská. Zdaleka ne všichni odsouzení mají o spirituální otázky, křesťanství či víru zájem. Oddělit Vánoce od Krista však není možné, vždyť jsou oslavou jeho narození.

Stejně tak nelze oddělit od zvěsti o narození Krista dobrou zprávu o lásce, dobru a naději. A to jsou hodnoty společné nám všem.

Mgr. Monika Černá, kaplanka věznice Všehrdy, členka ECM Litoměřice

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X