Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VALDICE, 23. května (VS ČR) – Tzv. čas P nastal ve 12 hodin. V tuto chvíli se totiž rozeběhla záchranná akce na vysvobození mláděte kalouse ušatého.

Odsouzení upozornili zaměstnance valdické věznice, že slyší neznámé, vytrvalé zvuky. Zahájeným šetřením zaměstnanci zjistili, že cca v šestimetrové výšce je v ostnatém drátu zamotaný dravec. „Zvuky, které odsouzení slyšeli, vydávalo cca dvouměsíční mládě kalouse ušatého. Vábením upozorňuje rodiče na místo, kde je a současně tím dává signál, že potřebuje nakrmit. Sice už takto malé mládě je schopné letu, ale není ještě samostatné, je stále závislé na rodičovské stravě“, upřesnil František, mistr na pracovišti, který se ve svém volném čase věnuje ornitologii. František byl součástí záchranného týmu, který svolal vedoucí vězeňské stráže. K vyproštění nešťastného mláděte muselo dojít pomocí výsuvného žebříku.

„Kalous ušatý si drží svoje teritorium, ve věznici je monitorujeme už asi čtyři roky. Dosud byla mláďata v bezpečí za mřížemi, kde měla hnízdo, ale nyní se již vydávají prozkoumávat svět,“ doplnil František.

Ve 12,30 hodin byla akce úspěšně ukončena, mládě odletělo na strom, kde již čekala maminka s myší v zobáku, žebřík byl uložen a zaměstnanci a příslušníci se vrátili zpět ke své práci.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.