Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

I lidé, kteří pandemickou dobu tráví za mřížemi, mohou - a hlavně chtějí, pomáhat. To i díky zaměstnancům Věznice Valdice, kterým není lhostejný osud ostatních.

Několik valdických odsouzených si v těchto dnech dočasně osvojilo novou profesi ŠIČ OCHRANNÝCH POMŮCEK. Přestože nemají žádné moderní šicí stroje, jsou schopni našít denně okolo 150 roušek na 4 šicích strojích. Pomáhají z vlastní vůle, bez nároku na honorář a ve svém volném čase. Kromě toho jsou (někteří z nich?) zaměstnáni na jiných pracovních pozicích v rámci zaměstnávání vězněných osob. Květoslav, jeden z šičů, k tomu říká: Je to pro nás samozřejmě namáhavé, hlavně na oči a záda, protože se věnujeme jak svojí práci, tak i šití roušek. Máme takovou dělbu práce, kdy každý dělá určitou část, a točíme se. Nešlo by dělat jednu činnost celý den. Jsem ale rád, že alespoň takto můžu pomoc.

Pro vedení věznice bylo prioritou zajistit ochranné pomůcky v první linii zaměstnancům, poté všem vězněným osobám. Těch je v současné době ve Věznici Valdice okolo 1070. To se v minulém týdnu, po zajištění dostatku látek a nití, povedlo. Velké poděkování patří Středisku hospodářské činnosti Věznice Valdice i předsedovi VDP Pavlu Zvolánkovi za dodávky materiálů vhodných pro šití.

V současné době odsouzení pokračují v šití dalších textilních roušek pro potřeby ostatních kolegyň a kolegů z vězeňské služby a dále pak pro potřeby jičínských institucí.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.