Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Valdice, 20. prosince (VS ČR) - Vánoční svátky ve Věznici Valdice bude letos trávit okolo 1050 odsouzených, z toho okolo 140 cizinců ze všech koutů světa – Ruska, Ukrajiny, Vietnamu, ale i Paragyue, Nepálu nebo Pobřeží Slonoviny.

Není tajemstvím, že vánoční svátky se slaví po celém světě nejen v různých termínech, ale i s odlišnými tradicemi. Alex, který je věznici již 5,5 let vzpomíná na Vánoce s rodinou: „Zatímco dárky u nás rozdává Děda Mráz na Nový rok, pravé Pravoslavné Vánoce připadají v Rusku až na 6. a 7. ledna. Byli jsme vždy s rodiči a sourozenci doma a užívali si pohodu a dárky. Tady nemám chuť ani možnost je moc slavit, chodím do práce.“ Boris z Ukrajiny se těší na sváteční jídlo, které si připravuje dle svých možností. Ve Vietnamu se Vánoce neslaví, důležitější je pro ně Nový rok, a tak není divu, že V. H. z Vietnamu vánoční svátky nejradši prospí.

Odsouzení mají možnost si před vánočními svátky vyrobit nejen vánoční přání pro rodinu, ale i vánoční výzdobu. Při procházce po chodbách ubytoven či vycházkových dvorech můžeme objevit i vánoční stromečky nebo svícny. Ne všichni však o to mají zájem, ať již proto, že rodinu nemají, nebo nejsou zvyklí přáníčka tvořit.

Ve středu 15. prosince odpoledne proběhlo, dá se říci, již tradiční předávání balíčků odsouzených v rámci Školského vzdělávacího střediska ve Valdicích. Tato tradice se může uskutečnit díky Vězeňské duchovenské péči a Nadaci ČEZ, která balíčky zajišťuje. Tentokrát je z rukou ředitele Věznice Valdice Jiřího Macha a vedoucího ŠVS Zdeňka Bartoně převzalo 22 žáků závěrečného ročníku učebního oboru Obráběč kovů.

I za mřížemi však zůstává nejsvátečnějším dnem, kdy odsouzení dostávají k večeři řízek a bramborový salát, ten Štědrý. Někteří si dokážou slavnostní atmosféru vytvořit i za mřížemi, nakoupí si ovoce, korpusy dortů, suroviny na chlebíčky nebo dostanou v balíkách od rodiny cukroví či další pochutiny. Na Silvestra pak dostávají k večeři veku, salám, balíček, ovoce a sušenky. Během roku jsou pevně stanovené časy ke sledování televizního programu, výjimka je právě přes celé svátky, kdy je povolen delší časový rozsah.

Všichni zaměstnanci, kteří ve valdické věznici pracují, doufají, že odsouzení prožijí vánoční svátky v klidu a bez mimořádných situací, aby i oni měli tento sváteční čas poklidný.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.