Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VALDICE, 20. prosince (VS ČR) – Za branami jedné z nejpřísnějších věznice v České republice tráví vánoční svátky okolo 990 odsouzených.

Přeci jen slavnostnější ráz můžou zaměstnanci věznice vnímat po celý advent. Při procházení po ubytovnách je možné objevit ozdobené stromečky, svícny nebo ozdoby z papíru. Odsouzení, kteří měli zájem, si mohli v rámci aktivit vyrobit přáníčka pro svoje blízké. Po celý advent probíhají turnaje v šachu, ve stolním tenisu nebo vědomostních kvízech. Na jedné z ubytoven je v případě zájmu v předvánočním období připraveno pečení vánočního cukroví. Na výstupním oddíle, který disponuje kuchyňkou, je možné, aby si připravili jednoduché pokrmy z vlastních surovin.

K adventním tradicím patří i předávání balíčků odsouzeným v rámci Školského vzdělávacího střediska ve Valdicích, které přijali z rukou kaplana Pavla Zvolánka, ředitele věznice Jiřího Macha a vedoucího ŠVS Zdeňka Bartoně. Tato tradice se může uskutečnit díky Vězeňské duchovenské péči a Nadaci ČEZ, která balíčky zajišťuje. „Školáci“ letos udělali radost školáčkům i dětem z Mateřské školy Beruška v Kněžicích u Jičína a zhotovili do zahrady krmítko pro ptáčky: „Konstrukci se stříškou jsme kompletně vyrobili ze železa a ošetřili proti korozi. Věříme, že vydrží i extrémní nepříznivé počasí,“ komentoval další přírůstek do MŠ mistr odborného  výcviku ŠVS Josef Bárta, který krmítko přivezl a umístil na určené místo.

I za mřížemi však zůstává nejsvátečnějším dnem, kdy odsouzení dostávají k večeři řízek a bramborový salát, ten Štědrý. Někteří si dokážou slavnostní atmosféru vytvořit i na cele, předají si drobné dárky, nakoupí si ovoce, korpusy dortů, suroviny na chlebíčky nebo dostanou v balíkách od rodiny cukroví či další pochutiny. Na Silvestra pak dostávají k večeři veku, salám, balíček, ovoce a sušenky. Během roku jsou pevně stanovené časy ke sledování televizního programu, výjimka je právě přes celé svátky, kdy je povolen delší časový rozsah.

Nezbývá než popřát, aby odsouzení svátky zvládli v klidu a bez mimořádných událostí, aby i zaměstnanci, kteří budou zajišťovat veškeré nezbytné činnosti, měli tento sváteční čas poklidný. 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.