Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Kostel Sv. Josefa byl opět dějištěm kulturní akce. V jeho prostoru byla na trh uvedena kniha o Věznici Valdice. Kniha přináší pohled na nejstarší věznici u nás z jiného soudku. Střídají se v ní totiž pohledy na výkon trestu ze strany odsouzených a snad poprvé v historii i zaměstnanců.

Kmotry knihy se stali generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal, herečka Jitka Čvančarová, režisér Václav Marhoul a bývalý šéf pražské mordparty Jiří Markovič.

Akci zahájil ředitel valdické věznice Jiří Mach, který přivítal všechny přítomné a vysvětlil obsah díla: “Kniha hovoří o tom, jak se tady žije nejen odsouzeným, ale i zaměstnancům, kteří stráví v tomto zařízení podstatnou část svého života.

Autor Petr Šámal se rozpovídal o tom, proč vlastně začal o věznici psát. Od počátku do vydání knihy uběhlo asi rok a půl.

A samozřejmě nesměla chybět ani slova kmotrů knihy. Projev Václava Marhoula, který hovořil o dobru a zlu v každém z nás, byl velmi emotivní, generální ředitel ocenil obsah knihy, kdy její vydání je dalším krokem přiblížení českého vězeňství veřejnosti. Jitka Čvančarová přednesla úryvek z knihy a Jiří Markovič zavzpomínal na své začátky u Policie.

Se dvěma písněmi vystoupila i kapela složená z odsouzených, kterou vede vychovatel v rámci programu zacházení. Přítomno bylo i několik odsouzených, kteří se na tvorbě knihy podíleli.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.