Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VALDICE, 13. února (VS ČR) – V psinci služebních psů je poněkud rušněji, neb tam přibylo hravé tříměsíční štěně belgického ovčáka malinois, které si troufá na to být novou posilou.

Bude muset ještě ujít kus cesty, než se stane platným a uznávaným pomocníkem při výkonu služby, nicméně pod odborným dohledem psovodkyně prap. Petry Bezkočkové, se malý Derill z Marakani začíná socializovat se svými pěti psími kolegy a formou her sbírat zkušenosti.

Není to však jediný pes-specialista, kterého psovodkyně má. Morphea, téměř ročního belgického ovčáka, připravuje na posouzení předpokladů k výkonu práce a pětiletou Qualitku, na již pokročilejší zkoušky ze sportovní kynologie, a to IGP-2, které se skládají ze tří oddílů – stopa, poslušnost, obrana.

Na to, jakým způsobem jsou tito psi cvičeni na vyhledávání omamných a psychotropních látek, Petra odpovídá: „Variant, jak psa naučit vyhledávání OPL je hodně, ale každý správný psovod by si měl určit techniku, jaká bude vyhovovat oběma. Já si se štěnětem nejdřív hodně hraju. Hlavně s míčky, které později schovávám po místnostech. Ze začátku to má jednodušší, aby z nálezu měl radost a byl motivovaný. Pokud princip hry pochopí, tak mu to postupně ztěžuji, aby se naučil používat převážně čich a ne zrak. Vtiskávání látek učím pomocí sklenice s danou látkou, klikrem a odměnou. Pokud pes přijde a přičichne si k látce ve sklenici, tak mu to klikrem odkliknu a odměním jej. Poté danou látku se sklenicí dám do řady s jinými prázdnými sklenicemi a s povelem hledej nechám psa látku hledat. Postupně pak dopiluji správné značení, které je po nás vyžadováno na přezkoušeních. Pokud pes pochopí, že je zde stejný princip jako u míčků, máme vyhráno.“

Výcvik služebních psů je náročný a trvá od narození po celý život. Již od štěněcího věku je nutné psa zvykat na prostředí, seznamovat ho s různými pachy a vjemy a trénovat poslušnost, aby zvládl nejen složení náročných zkoušek, ale i každodenní službu.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.