Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VALDICE, 8. ledna (VS ČR) – Věznice Valdice se může pochlubit narůstajícím počtem zaškolených svářečských pracovníků díky spolupráci zdejšího Školského vzdělávacího střediska (ŠVS) s neziskovou organizací Volonté Czech. Třetí šestidenní kurz poprvé zahrnoval dvě různé svařovací metody, aby splňoval potřeby věznice.

Kromě nabídky základního kurzu svařování, který má ve zdejší věznici čtyřicetiletou tradici, přišlo ŠVS před dvěma roky s novinkou. „Našli jsme další možnost ke vzdělávání odsouzených. Na rozdíl od dvacetidenní svářečské školy jsou kurzy kratší a díky financování z fondů Evropské unie je může absolvovat více z nich,“ komentoval iniciativu mistr odborného výcviku ŠVS Josef Bárta, který s nápadem přišel.

Den teoretické výuky, bezpečnosti práce a zbytek ve svářečské dílně ŠVS - vše zakončené praktickou zkouškou a písemným testem z bezpečnosti práce pod přísným dozorem zkušebního komisaře. Tak vypadá základní rychlokurz svařování metodou 135 - obloukové svařování tavící se elektrodou v aktivním plynu (MAG). „Tentokrát nám však nezisková organizace vytvořila kurz na míru, kdy kromě tradiční metody 135 nám zařadila do programu i obloukové svařování obalenou elektrodou - metodu 111, což absolvovali dva odsouzení ze zámečnické dílny,“ ocenil Bárta výhodu „kurzu na míru“. Jedním z nich byl i šedesátiletý Dan, který má za sebou tradiční školu obloukového svařování a plynu. „Takto jsem si vše zopakoval a prodloužil platnost svářečáku, který využiji jak v trestu, tak i venku. Je to určitá motivace a záruka pro spořádaný život,“ svěřil se Dan, který v civilním životě pracoval jako automechanik, ale věnoval se i stavařině jako klempíř na střechách.

S kurzanty byl spokojen nejen lektor Pavel Čejka, ale i zkušební komisař: „Všichni jste prospěli v písemných testech z bezpečnosti práce na výbornou. Musím ocenit pokroky ve sváření za tak krátkou dobu a děkuji za snahu a zájem. Přeji vám, abyste pokračovali v tom, co jste se naučili,“ zhodnotil komisař úroveň závěrečných zkoušek.

Spolupráce VOLONTÉ CZECH a ŠVS je oboustranně výhodná. „K naši činnosti patří i kompletní servis při přípravě projektů, financovaných z Evropské unie. Na druhou stranu mohou naše kurzy pokrýt zájem o svařování. Na nejčastější opravy, které se v dílnách provádějí, tak získá zaškolený pracovník oficiální povolení, což v současnosti vyžadují všichni zaměstnavatelé nejen za ostnatým drátem,“ bilancoval Pavel Procházka z VOLONTÉ potřebu projektu s tím, že i když v současnosti působí ve 32 českých věznicích, do Valdic se rádi vracejí a kurzy opakují, protože zde jsou vždy vzorně připraveni.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.