Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

První závodní zkušenost tříletého služebního všestranného psa Artuše, který je parťákem psovoda Petra Hrušky z valdické věznice, skončila krásným 4. místem. Memoriál obranářské soutěže o pohár št. prap. T. Procházky patří k nejtěžším závodům pro služební kynology. Závod se pořádá od roku 2019 na počest tohoto hrdiny, který padl na zahraniční misi v Afghanistánu.

Červencová sobota byla pro 19 psovodů z vězeňské služby i z dalších bezpečnostních sborů a soukromého sektoru nejen výzvou pro co nejlepší umístění, ale i příležitostí pro získání či výměnu zkušeností.  Po slavnostním nástupu začala první disciplína ve vytloukacím náhubku, kdy psovod se psem stojí ve vyznačeném prostoru, kam se snaží proniknout dva pachatelé. Pes musí pomocí náhubku zabránit pachatelům v kontaktu s psovodem. V druhé disciplíně, zvané přepad psovoda, psovod se psem bez náhubku postupuje vyznačeným prostorem do míst, kde dva figuranti předstírají napadení příslušníka, snaží se uprchnout a třetí figurant v tu chvíli zezadu zaútočí nožem na psovoda. Pes musí tomuto útoku zabránit zákusem. Dalšími, náročnými disciplínami jsou i zvládnutí likvidace výtržnosti a překonávání různých překážek při ochraně svého psovoda a zadržení pachatele.

„Artuš byl celý den aktivní a natěšený, všechny disciplíny zvládl skvěle. Byla to naše první společná závodní zkušenost s krásným umístěním. Doufám, že v jeho třech letech je to pouze rozjezd a další závody již skončí medailovým umístěním, které nám nyní jen velmi těsně uteklo,“ shrnul soutěž Petr Hruška, který působí u vězeňské služby ve Věznici Valdice již 14 let. Artuš je jeho druhým psem, stejné rasy jako první,  jedenáctiletý belgický ovčák malionis Agip, tzv. létající pes a účastník dnů NATO, který pomalu předává pomyslné žezlo právě Artušovi a těší se na odpočinek.

„Artuš letos v dubnu splnil zkoušku kategorie V1 (všestranný-stopy, poslušnost, obrany) s klasifikací VD (velmi dobře). Nyní se připravujeme na zadání kategorie V2, které nás čeká v příštím roce,“ nastínil další přípravu Petr Hruška.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.