Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Výstupní oddělení (VO) pro odsouzené zařazené do věznice s ostrahou – vysoký stupeň zabezpečení v ubytovně A.

Tento výstupní oddíl má kapacitu 29 míst. Odsouzení jsou zde ubytováni v ložnicích, které jsou odemčeny 24 hodin denně a odsouzení mají možnost volného pohybu po celém VO. V průběhu roku 2019 sem bylo  zařazeno 30 odsouzených. Ve sledovaném období pak mělo 36 odsouzených výstup z výkonu trestu odnětí svobody.

Součástí VO je společenská místnost s kuchyňským koutkem, která slouží zejména k přípravě jednoduchých jídel. Odsouzení mají rovněž v rámci sebeobslužných aktivit k dispozici žehlicí prkna, žehličky a pračku, počítačovou učebnu se 7 počítači, sportovní místnost pro kondiční cvičení, k hraní stolního tenisu a elektronických šipek.

Nedílnou součástí činnosti jsou i extramurální aktivity, jedná se především o opuštění věznice v souvislosti s návštěvou (dle § 19, odst. 8 ZVTOS.) a opuštění věznice v doprovodu zaměstnance (dle §53, odst. 6 ŘVTOS). Tyto aktivity slouží zejména k podpoře praktického nácviku sociálních dovedností mimo věznici: provést nákup, zvládnout dopravní situace, navštívit kulturní zařízení, posílit rodinné vazby apod. Účelem je, aby se odsouzený individuálně anebo ve skupině se zaměstnancem dostal do kontaktu s prostředím, situacemi a lidmi mimo věznici. Opuštění věznice v souvislosti s návštěvou bylo realizováno u 1 odsouzeného. Opuštění věznice za účasti zaměstnance věznice bylo realizováno u 2 odsouzených, kteří za doprovodu speciálního pedagoga a vychovatele VO navštívili město Jičín.

Výstupní oddělení (VO) pro odsouzené zařazené do věznice se zvýšenou ostrahou v ubytovně C

Kapacita tohoto výstupního oddílu činí 28 míst. Do VO bylo v průběhu roku 2019 zařazeno 49 odsouzených, výstup z výkonu trestu mělo v této době 39 odsouzených. 5 odsouzených bylo z VO vyřazeno z důvodu porušování vnitřního řádu. Míra motivace odsouzených k umístění do VO je velmi vysoká. Jednotlivé cely jsou vybaveny dřevěnými lůžky a skříňkami. Součástí cely je kuchyňský koutek, sprcha a vlastní sociální zařízení. Odsouzení jsou ubytovávání maximálně po čtyřech na jedné cele.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.