Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

VALDICE, 5. března (VS ČR) – Arcibiskup pražský a primas český Mons. Jan Graubner, v doprovodu svého vedoucího sekretariátu a ceremoniáře Vojtěcha Mátla, přijel ve středu 28. února sloužit mši odsouzeným do nejstarší české věznice. Arcibiskup v doprovodu vedení věznice věnoval několik hodin svého času prohlídce věznice i návštěvě odsouzených na několika celách.

Při prohlídce věznice arcibiskupa zaujala bohatě zásobená knihovna, která je hojně využívaná. Od místních kaplanů Pavla Zvolánka a Zbyňka Pavienského obdržel arcibiskup komiksovou publikaci Průvodce lepšími časy, která je určena vězňům, kteří opouštějí vězení, jako praktická pomůcka, jak začít znovu a lépe. Arcibiskupa upoutala svým netradičním zpracováním.  

Čtyři desítky odsouzených, kteří ve vězení objevili nebo prohloubili svoji víru v Boha, měli jedinečnou možnost zúčastnit se mše a navíc od arcibiskupa dostali na památku kapesní vydání Nového zákona s jeho podpisem, případně podpis s věnováním do jejich osobní Bible. V kázání během bohoslužby v kapli povzbudil odsouzené nekonečnou Boží láskou, promluvil o důležitosti důvěry Bohu a naděje v každodenním životě i za zdmi kartuziánského kláštera. U pamětní desky pátera Josefa Toufara, kterého v 50. letech zavraždili komunisté, pronesl Jan Graubner modlitbu se vzpomínkou na tohoto mučedníka totalitního režimu.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X