Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Nejen v našich domácnostech, ale i za mřížemi se chystají Vánoce. Ne každý z nás má možnost být s těmi, kteří jsou mu blízcí, a to ať již chtěně nebo nechtěně. Vedení valdické věznice se snaží odsouzeným tento čas překlenout nejen rozšířeným programem zacházení.

Odsouzení mají po celý prosinec možnost vyrábět přání, která zasílají domů. Při procházce po chodbách ubytoven můžeme objevit i vánoční stromky nebo svícny.

Valdická kapela, složená z odsouzených, ladí své nástroje i repertoár, který má možnost zahrát na jednotlivých ubytovnách v rámci vánočních setkání. Na otázku, zda hrají i vánoční písně, jeden z nich odpovídá: „Ano, samozřejmě, nacvičili jsme i nějaké vánoční písně a koledy, které jsme již měli možnost zahrát v rámci dvou ubytoven. Další hraní nás snad ještě čeká.“

V pondělí 16. prosince odpoledne proběhlo, dá se říci, již tradiční předávání balíčků odsouzených v rámci Školského vzdělávacího střediska ve Valdicích. Tato tradice se může uskutečnit díky Vězeňské duchovenské péči a Nadaci ČEZ, která balíčky zajišťuje. Tentokrát je z rukou předsedy VDP Pavla Zvolánka, ředitele Věznice Valdice Jiřího Macha a učitele – vedoucího ŠVS Zdeňka Bartoně převzalo 19 žáků závěrečného ročníku učebního oboru Obráběč kovů.

Vybraní odsouzení, kteří navštěvují během roku kaplany, měli možnost zúčastnit se vánoční ekumenické bohoslužby. Nádherné skladby hudebníků Radka Hanuše a bývalého kaplana Pavla Jandejska provázely celou bohoslužbu, která se konala v kapli nejstarší české věznice. Farář Aleš Tomčík přednesl slovo žalmisty i zaslíbení Božího odpuštění. Jeden z odsouzených přečetl starozákonní text žalmu čtyřicátého. Adventistický kaplan Pavel Zvolánek přednesl vánoční kázání na téma bohatého celníka Zachea, která toužil setkat se s Ježíšem a katolický kaplan Zbyněk Pavienský se ujal přímluv.

V závěru všechny čekalo překvapení, a to právě píseň z repertoáru Valda gangu ve spojení s houslemi pana Jandejska a harfou pana Hanuše. Jelikož adventní čas je velmi krásný, ale i duševně náročný, věřím, že tóny této jedinečné skladby zanechaly své stopy v srdcích všech 40 odsouzených, kteří prožijí nejen advent, ale i vánoční svátky v klidu, pokoji a bez mimořádných situací tak, aby i zaměstnanci měli tento sváteční čas poklidný.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.