Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 5. června (VS ČR) – Včera se v hotelu Hilton Prague uskutečnila tisková konference Yellow Ribbon Run. Věnována byla poslednímu závodu, kterého se letos běžci se žlutou stužkou zúčastní. Jedná se o O2 Pražskou štafetu 4x5 dne 13. června. Mezi běžci budou i současní vězni a rovněž ti, u kterých je trest odnětí svobody již minulostí a snaží se začlenit zpět do společnosti. „To, že mají trestní minulost, neznamená, že musí mít i trestní budoucnost,“ zaznělo během tiskové konference. A právě žlutá stužka má být v tomto nápomocna.

Oproti loňskému ročníku letos pod hlavičkou Yellow Ribbon Run vyběhne o dvacet štafet více. „Jsem ráda, že se rok od roku počty běžců zvyšují a že se nám společně daří dostávat tabuizované téma lidí s trestní minulostí do povědomí veřejnosti. Žlutá stužka navíc začíná mít přesah z České republiky do zahraničí. Kromě již tradiční štafety zástupců ze Singapuru, kolébky Yellow Ribbon Run, poběží ve štafetách i ředitel organizace ICPA, sdružující vězeňské služby z 80 zemí světa, a rovněž zástupci z Irska, kteří se chtějí českou podobou běhu se žlutou stužkou inspirovat a uvést jej ve své zemi do praxe,“ uvedla Gabriela Slováková, ředitelka světelské věznice a iniciátorka Yellow Ribbon Run v České republice. Kromě ní na tiskové konferenci promluvili náměstek ministra spravedlnosti Vladimír Zimmel, náměstek generálního ředitele Vězeňské služby ČR Jaroslav Myšička, ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková, ředitelka RUBIKON Centra Dagmar Doubravová, generální ředitel hotelů Hilton Michael Specking a ředitel závodů RunCzech Václav Skřivánek.

Na tiskovou konferenci navázaly Pohovory nanečisto, které pro uchazeče o zaměstnání se záznamem v Rejstříku trestů pořádá organizace RUBIKON Centrum. Při nich si odsouzené ženy z Věznice Světlá nad Sázavou a lidé s trestní minulostí vyzkoušeli pracovní pohovor s reálnými zaměstnavateli. Mluvili nejen o sobě a pracovních zkušenostech, ale také o svém trestním pochybení, které jim bohužel nalezení práce velmi komplikuje. Od zaměstnavatelů ihned dostávali zpětnou vazbu, jak na ně působili a co by měli případně ve svém vystupování vylepšit. I když se jedná o pohovory na zkoušku, opakovaně se při nich stává, že jejich účastníci zaujmou zaměstnavatele natolik, že následně dostanou skutečnou nabídku práce.

V odpoledních hodinách pak proběhl běžecký trénink pod vedením profesionálního trenéra z RunCzech.

Videoreportáž z tiskové konference

raj

Sdílet článek

Facebook
Platforma X