Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 15. května (VS ČR) – Včera se v hotelu Hilton Prague konala tisková konference k Yellow Ribbon Run 2019. Yellow Ribbon Run se v České republice koná již počtvrté, letos se poběží 25. června v rámci O2 Pražské štafety 4x5. Jeho cílem je změnit pohled veřejnosti na lidi s trestní minulostí a napomoci začlenění propuštěných vězňů zpět do běžného života, aby se opětovně do vězení nevraceli. To pak úzce souvisí s prevencí kriminality, mírou recidivy a bezpečností ve společnosti.

Konference se zúčastnila ministryně spravedlnosti Marie Benešová, zástupci Vězeňské služby ČR v čele s generálním ředitelem Petrem Dohnalem, Probační a mediační služby, neziskové organizace RUBIKON Centrum a běžecké ligy RunCzech. Dále byli přítomni partneři Yellow Ribbon Run a současní i propuštění vězni, kteří se letošního běhu se žlutou stužkou zúčastní.

„Vrátit se po výkonu trestu do běžného života je velmi náročné. Důležitá je samozřejmě podpora rodiny a blízkého okolí, klíčové je však také pracovní uplatnění dotyčného. Snažíme se prohlubovat pracovní návyky vězňů již během výkonu trestu, je to důležité také proto, aby byli lidé se záznamem v trestním rejstříku kvalitní pracovní silou i po propuštění na svobodu. Jsem ráda za Běh se žlutou stužkou, který již několik let šíří myšlenku, že i bývalí vězni si od společnosti zaslouží druhou šanci,“ uvedla v úvodu konference ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Na její slova navázal Petr Dohnal, generální ředitel Vězeňské služby ČR: „Veřejnost obecně vnímá odsouzené jako jedince, kteří by měli být zavřeni v celách a izolováni od společnosti. To ale nelze. S lidmi, kteří selhali, se musí pracovat, protože jednou výkon trestu opustí a mohou se stát sousedy každého z nás. Proto se snažíme pracovat s vězni tak, aby byli schopni se začlenit do společnosti a pokračovat v životě po té správné cestě a stát se třeba těmi dobrými sousedy.“

Myšlenku projektu letos pomůže šířit bezmála 500 běžců. Zapojeno je na 40 firem a organizací, které podporují nejen běh samotný, ale často také zaměstnávají osoby s trestní minulostí. Do šíření osvěty o lidech s trestní minulostí se zapojili i známé osobnosti – nejen herci Petr Čtvrtníček a Jiří Vyorálek, kteří na tiskové konferenci vystoupili spolu s vězeňskou kapelou Wsedě, Petr jako bubeník a Jiří jako kytarista s mottem „basa tvrdí muziku“, ale také například moderátorka Monika Leová, dále herci Michal Suchánek, Leoš Noha a Kateřina Kaira Hrachovcová.

V rámci tiskové konference byla i oficiálně představena a spuštěna kampaň Yellow Ribbon Run pod hastagem #UtecPredsudkum. Cílem kampaně je zacílit na širokou laickou veřejnost a aktivně ji vtáhnout do tématu začleňování lidí s trestní minulostí. Jednou z největších překážek pro návrat člověka se záznamem v trestním rejstříku zpět do běžného života jsou předsudky ostatních. Každý se ale v životě setkal s nějakým předsudkem, ať už je to kvůli barvě vlasů, jménu, tělesným proporcím, minulosti, a to je právě nosným tématem kampaně. Zapojit se každý může tak, že svoji fotografii s předsudkem, kterému čelí, v minulosti čelil či se s ním setkal, bude sdílet na svých sociálních sítích s hashtagem #UtecPredsudkum. Do kampaně se zapojil generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal, badmintonista Petr Koukal a herec Petr Čtvrtníček, následovat budou další, například moderátorka Monika Leová. Předsudky budou pomocí projektu zveřejněny i za vězněné osoby, lidi s trestní minulostí a jejich rodiny.  Zapojte se také! Více se dozvíte na www.yellowribbon.cz, Facebooku Yellow Ribbbon Run – uteč předsudkům a Instagramu yellowribbonrun.

Tiskovou zprávu, která byla vydána ke konferenci, si můžete přečíst zde.

raj

Sdílet článek

Facebook
Platforma X