Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Žaneta, 33 let. Začalo to šikanou a potřebou "někam patřit". Do toho přišly drogy. A smutná událost, smrt bratra. Žaneta je ve výkonu trestu a trénuje na Yellow Ribbon Run 2019.

"Měla jsem hezké dětství. Ale pak, na základní škole, jsem zažila šikanu a začala se u mě projevovat potřeba „někam patřit“. Dostala jsem se však mezi lidi, kteří brali drogy. Začala jsem je brát také, abych prostě někam patřila. Ale za jakou cenu? Ničila jsem si zdraví, nedostudovala střední školu. Několik let jsem abstinovala. Pak mi ale zemřel bratr a já, vlivem této události, do drog spadla znovu. Začala jsem páchat trestnou činnost a skončila ve výkonu trestu.

Výkon trestu beru jako něco, co mi může pomoci. Řekla jsem si, že čas, který zde strávím, chci využít co nejlépe pro svoji budoucnost. Studuji učební obor, zapojuji se do charitativní činnosti a docházím do terapeutických aktivit, kde se věnuji drogové problematice. Se závislostí na drogách se totiž musíte naučit pracovat, jsou pro vás celoživotním rizikem, a já už do nich spadnout nechci. A také běhám. V dětství jsem však kladný vztah ke sportu neměla, nesnášela jsem ho. Ale teď je pro mě nenahraditelnou součástí – pocity, které zažíváte, podpora od ostatních. Běh mi pomáhá po fyzické i psychické stránce, mnohem více si sama sebe vážím a věřím si."

#UtecPredsudkum #yellowribbonrun #yrr

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X