Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 10. května (VS ČR) – Hrubá stavba nového ubytovacího objektu, který ve Věznici Světlá nad Sázavou rozšíří kapacitu pro odsouzené ženy na téměř 1000 míst, se blíží ke svému závěru. Zbývá vybudovat jeho poslední patro. Přidružená budova, která bude využívána pro realizaci návštěv s dětmi, je ve fázi hrubé stavby již kompletně hotova.

Nový ubytovací objekt je koncipován tak, aby splňoval požadavky evropských pravidel vězeňství. Ženy budou ubytovány po dvou nebo po čtyřech osobách. Objekt zabezpečí nejmodernější technologie, fungovat bude přes vlastní logistické zázemí a umístění v něm najdou i zdravotnické středisko a návštěvní místnost propojená s venkovním prostorem. „Modernizace a stavba budov v tomto charakteru představuje trend, kterým se chceme v českém vězeňství ubírat,“ uvedl při zahájení výstavby generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal. Kromě toho zde budou zřízeny terapeutické místnosti a specializované oddíly, v rámci kterých se zaměstnanci světelské věznice nově zaměří na ženy trpící poruchami chování či s anamnézou závislosti na různých psychotropních látkách. „Nové prostory nám umožní mnohem lépe s odsouzenými ženami pracovat a připravit je na další život,“ doplnila ředitelka věznice Monika Myšičková. K tomu navíc dopomůže i další objekt v těsném sousedství nové ubytovny. Své zázemí v něm najdou návštěvy s dětmi. Prostředí bude působit téměř domácky – tím věznice sleduje konkrétní cíl, přispět k řádnému rozvoji vztahu mezi dítětem a odsouzenou matkou.

Ubytovna ve věznici ve Světlé nad Sázavou v současné době představuje jedinou výstavbu zcela nového ubytovacího objektu v rámci stávajících věznic. S pracemi se započalo v průběhu loňského června úpravou dotčeného prostranství a přípravou terénu na výstavbu. Samotná stavba potrvá 540 dnů. Kolaudací objekt projde v první polovině roku 2022, kdy bude také předán do užívání a zprovozněn. Náklady dosahují částky téměř 170 milionů korun českých.  

raj

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.