Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 26. srpna (VS ČR) – Poklepáním na základní kámen jsme dnes ve Věznici Světlá nad Sázavou slavnostně zahájili výstavbu nové ubytovny pro odsouzené ženy. Ta bude splňovat požadavky evropských pravidel vězeňství a z hlediska zabezpečení ji vybavíme nejmodernějšími technologiemi. Kapacitu věznice navýší o 192 míst.

„Ve věznici ve Světlé nad Sázavou budujeme zcela autonomní objekt s vlastním logistickým zázemím, zdravotnickým střediskem, návštěvní místností a ubytovacími prostory po 2 nebo 4 osobách. Modernizace a stavba budov v tomto charakteru představuje trend, kterým se chceme v českém vězeňství ubírat,“ uvedl během slavnostního zahájení stavby generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal.

V nové ubytovně zřídíme terapeutické místnosti a sloužit by mimo jiné měla i pro léčby různých typů poruch chování a závislostí. „Nové prostory umožní mnohem lépe s odsouzenými ženami pracovat a připravit je na další život,“ konstatovala ředitelka světelské věznice Monika Myšičková. K tomu navíc bude dopomáhat i další objekt, který vybudujeme v těsném sousedství nové ubytovny. Sloužit bude pro návštěvy s dětmi. Těm přizpůsobíme prostory tak, aby působily jako domácí prostředí a docházelo ke správnému rozvoji vztahů mezi dítětem a odsouzenou matkou. „Děti žádnou trestnou činnost nespáchaly, za nic nemohou a my se jim snažíme pobyt zde maximálně zpříjemnit,“ doplnila ředitelka věznice.

Ubytovna ve Světlé nad Sázavou představuje v současné době jedinou výstavbu zcela nového ubytovacího objektu v rámci stávajících věznic. Slavnostního zahájení její výstavby se zúčastnili náměstek ministryně spravedlnosti Jeroným Tejc, zástupci vězeňské služby v čele s generálním ředitelem, představitelé zhotovitele – firmy PKS stavby, náměstci hejtmana Kraje Vysočina, starosta města Světlá nad Sázavou a další hosté. Samotná stavba potrvá 540 dnů a náklady jsou vyčísleny na téměř 170 milionů korun českých.

raj

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.