Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Antiocheia nad Orontem nebo též Syrská, turecky Antakya, leží v Syrském zálivu, v nejjižnějším výběžku dnešního Turecka na hranici se Sýrií. Město bylo založeno roku 300 př. n. l. Seleukem I.

Už 25 let navštěvuje české a moravské farnosti misijní společenství Antiochia. Bohoslovci a mladí křesťané z celé republiky tráví letní prázdniny v místech, kde víra pohasíná a po vzoru křesťanů z Antiochie se zapojují do života obce. Připravují zábavné a kulturní programy pro děti, poznávací výlety, navštěvují osamocené a nemocné a také vězněné.

     Hlavní myšlenkou misijního společenství Antiochia je přiblížit nenásilnou formou křesťanství lidem, kteří se s ním již po generace neměli možnost přímo seznámit. Misie se konají vždy o letních prázdninách a jsou rozděleny do 4 turnusů. Na dva týdny přijede do dané farnosti skupina mladých, vedených bohoslovci či kněžími a po dvou týdnech je vystřídá další.

     Věznici ve Stráži pod Ralskem navštívili tito mladí křesťané v prvních červencových týdnech hned dvakrát. Pokaždé přijeli s připraveným pásmem křesťanských písní a osobními příběhy víry a života. I přes horké letní počasí byla vězeňská kaple plná zájemců ze strany odsouzených. Během besedy a písniček se po každé vytvořila příjemná atmosféra, která jen umocnila zájem některých strážských vězňů se o věci spirituality a víry dále zajímat.

     Setkání připravil v rámci ekumenické spolupráce kaplan věznice Martin Škoda ve spolupráci s duchovními římskokatolické církve.

  Mgr. Bc. Martin Škoda – kaplan věznice

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X