Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

STRÁŽ POD RALSKEM 3. dubna 2023 (VS ČR) – Ve středu 29. března byl ve vězeňské kapli slavnostně zakončen již 15. běh projektu „Vězňova cesta“. Závěrečné potvrzení o jeho absolvování obdrželo z rukou ředitele projektu Františka Míčka a lektora Martina Borisjuka celkem 9 odsouzených, kteří kurz úspěšně dokončili.

„Vzhledem k náročnosti kurzu ne každý odsouzený úspěšně zvládl celý osmitýdenní program. Ten totiž vyžaduje disciplínu, soustředění, a také přípravu během samostudia. Samotný kurz je pak především velkým pozváním na cestu víry a osobní spirituality, která může měnit život člověka od základu k lepšímu a doslova ho vyvázat z bludného kruhu páchání trestné činnosti“ uvedl kaplan věznice Martin Škoda. Jen v naší věznici prošlo kurzem během několika let již na 150 odsouzených. Projekt ve Věznici Stráž pod Ralskem realizuje Mezinárodní vězeňské společenství z. s. společně s kaplanem již od roku 2019.

 

Ze závěrů tříletého výzkumu, který prováděl Institut pro náboženská studia při Baylorově univerzitě v Texasu, kterého se zúčastnilo na 900 vězňů z různých států světa, jednoznačně vyplývá, že účast v programu Vězňova cesta měřitelným způsobem zvyšuje motivaci vězňů ke změně vlastní identity (cestou hledání nového smyslu a směru v životě navzdory trestní minulosti a uvěznění) a dále motivaci k budování pozitivních charakterových vlastností. Program u účastníků rovněž snižuje negativní emoce a riziko agresivního chování. Samotný kurz do r. 2021 absolvovalo více než 460 tisíc vězňů v 39 zemích na mnoha místech světa, včetně zemí Evropy, ale i Afriky, východní Asie, Karibiku, Latinské Ameriky, Středního Východu a Severní Afriky.


mkr

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X