Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Úspěšný projekt Mezinárodního vězeňského společenství „Vězňova cesta“ běží ve Věznici Rýnovice od roku 2019 a celkem ho již absolvovalo 58 vězňů. Dnes proběhlo slavnostní předání Certifikátů o absolvování kurzu v kapli věznice. Z rukou 1. zástupce ředitele věznice Karla Charváta a kněze Františka Marka Míčka jej převzalo 6 odsouzených.

Projekt je zaměřen na snižování agresivity mezi odsouzenými a na změnu životních hodnot. Během slavnostního předávání odsouzení vyprávěli o svých dojmech a pocitech, které je provázely během pravidelných setkání v kapli. O svoje svědectví se podělil také odsouzený Milan, který napsal:

 Ve svých téměř 46 letech jsem zjistil, že jsem šel životem v podstatě slepý. Až nyní, kdy jsem uviděl v programu Vězňova cesta příběhy lidí s těmi nejhoršími charaktery, kteří spáchali ty nejhrůznější trestné činy, přimělo mě to k hlubokému zamyšlení a mnoha úvahám o životě. I já jsem sám sebe našel někde mezi řádky jejich příběhů. Viděl jsem na videu lidi, kteří padli až do naprosté temnoty života naplněného pouze zlem, kterému dovolili, aby je ovládalo. Přesto byli schopni s Boží pomocí tento život změnit. Mohu říci, že Vězňova cesta byla tím, co jsem ještě asi potřeboval k tomu, aby se mé životní názory a hodnoty dokázaly obrátit o 180°.  Můj osobní překlad Bible zní: Obrovsky dokonalý návod na život a slovo víra má pro mne význam pěti slov: pokora, láska, svoboda, naděje a pokoj…….

Nyní je v běhu další 7 členná skupina a vedení věznice tuto aktivitu velmi podporuje. Spolupráce s MVS probíhá i v jiných projektech, jako je např. Andělský strom - vánoční dárky dětem odsouzených, pomoc rodinám odsouzených ve finanční nouzi nebo dětský tábor pro děti vězňů.

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X