Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Rýnovice 17. srpna (VS ČR) - V kapli Věznice Rýnovice dnes proběhlo slavnostní předávání Certifikátu o absolvování kurzu s názvem „Vězňova cesta“. Z rukou zástupce ředitele věznice Petra Wendlera, ředitelky Mezinárodního vězeňského společenství Gabriely Kabátové, kněze Františka Míčka a kaplana věznice Jana Suchánka jej převzalo 9 odsouzených, kteří se do projektu aktivně zapojili.

Společné setkání proběhlo ve velmi příjemné atmosféře. V úvodu všichni přítomní shlédli video se zpovědí účastníků kurzu z různých zemí světa. Tento snímek dal všem naději do nového začátku a možnosti splnění přání. „Život je cesta, cesta, která přináší mnohá úskalí, ale tento kurz mi pomohl dokončit některá svá předsevzetí a moc za to děkuji“, svěřil se jeden z odsouzených. Kněz František hovořil o tom, že mnoho myšlenek, které nám během kurzu vyvstanou na mysli přetrvává, a i když nám teď připadají nedůležité, věří, že do budoucího života odsouzeným z kurzu pomohou. Společné setkání doprovázel kaplan Jan Suchánek, který ve věznici kurz vede, hrou na kytaru. „Všichni absolventi kurzu byli velmi aktivní a s některými z nich budu i nadále aktivně pracovat“, sdělil kaplan. 

Program Vězňova cesta je vysoce propracovaný a adaptovatelný kurz, který probíhá, pod záštitou organizace Prison Fellowship International, po celém světě. Seznamuje odsouzené s Ježíšem, který byl také vězněm a odsouzení se s ním tak mohou ztotožnit. Současně se učí vysoce kreativní formou chápat svoji situaci ve vězení i v životě. Proč „Vězňova cesta“? Odsouzení často uvíznou v mentalitě selhání a ve špatných rozhodnutích, která vedou cyklicky k trestné činnosti. Tvrdost prostředí a nebezpečí a izolace, které zažívají, i postupná ztráta možností, vedou k hledání, jak tuto situaci vyřešit.

Program Vězňova cesta ve Věznici probíhá již od roku 2019 a prošlo jim více jak 80 odsouzených. Mezi vězni je o něj velký zájem. Zástupce ředitele Petr Wendler pogratuloval účastníkům kurzu a zároveň vyzvedl práci Mezinárodního společenství s tím, že vedení Věznice Rýnovice bude tento projekt i nadále podporovat.

.

Sdílet článek

Facebook
Platforma X