Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PŘÍBRAM 10. června (VSČR) – Po dvouleté "covidové" pauze uspořádala Věznice Příbram tradiční program k Noci kostelů.

Místním specifikem je těsná spolupráce kaplanky s psychologickým pracovištěm věznice a jejím zařazením do terapeutického týmu Specializovaného oddělení výkonu trestu pro odsouzené s poruchou osobnosti způsobenou návykovými látkami. 

Duchovní služba ve věznici Příbram má tak přesahy z běžného bohoslužebného a církevního prostoru k celkové péči o duševní a duchovní zdraví klientů tohoto oddělení. Právě oni se během roku zapojili do projektu Tango ve věznici, vedeného Elizabeth Uvírovou, taneční lektorkou, v jejímž nastudování předvedli pohybově dramatické vystoupení „Volver“ čili Návrat

Na památku 80.výročí vyhlazení obce Lidice a v souvislosti s letošním divadelním zaměřením programu Noci kostelů, mezi nás zavítala režisérka Divadla Za branou Helena Glancová a Zdeněk Prokeš, bývalý umělecký ředitel Laterny Magiky a Národního divadla Brno. Oba hosté zavzpomínali na divadelní aktivity v koncentračním táboře Terezín. 

Do tradičně občerstvující atmosféry celého dne nás jako vždy uvedl koncert romských hudebních skupin pod vedením vychovatelky A. Mrázové na jídelně věznice. Noc kostelů byla zakončena modlitebním ztišením a zamyšlením nad podobenstvím o hřivnách čili talentech ve vězeňské kapli.

Součástí programu byla tradičně část pro zaměstnance věznice, kteří měli možnost absolvovat workshop psycholožek věznice L. Kutinové a N. Němcové „Ladění na duši“. Jednalo se o ochutnávku práce psychologa a její formy.

Hostem Noci kostelů ve Věznici Příbram byl také příbramský senátor Petr Štěpánek.

 

Autor článku - Mgr. Vendula Glancová - kaplanka

fotografie poskytla Mgr. Martina Řehořová, PhD. 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X