Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Plzeň 13. prosince (VS ČR) - Tak jako každý rok – a to již více jak dvacet šest let - nastal v tento den adventní čas na Oddíle specializovaném pro výkon trestu odsouzených s poruchou osobnosti a chování způsobenou užíváním návykových látek (tzv. toxičce) v podobě svérázné a jedinečné vánoční besídky.

Jednalo se o velmi ojedinělou a netradiční akci, která nemá ve vězeňském prostředí běžné postavení. Odsouzení, kteří jsou umístěni dobrovolně na tomto oddíle a absolvují protitoxikomanickou léčbu, která je založena na přísném komunitním systému a není rozhodně jednoduchým nebo zábavným naplněním času ve výkonu trestu odnětí svobody, si s velkým úsilím a nadšením připravili předvánoční dopoledne. Besídka se skládala z pásma scének, hudby a poezie. Odsouzení si sami vymysleli scénář a vyrobili rekvizity. Rovněž si nachystali vědomostní soutěže a losování věcných cen, které si vytočili na kole štěstí.

Tento počin byl zejména i poděkováním terapeutickému týmu, který se o odsouzené během celého roku stará. Oba vychovatelé Michal Repel a. Milan Janků, speciální pedagog Jiří Karlík a psycholožka Beata Gabrielová – Fábryová, se v nemalé míře podíleli na organizaci celého dopoledne a svým způsobem sklízeli ve slovech díků částečnou zpětnou vazbu. Jejich práce není rozhodně jednoduchá a jejich úsilí je vnímáno vězněnými osobami jako velká pomoc.

Vystoupení se zúčastnili jako hosté členové vedení věznice v čele s ředitelem Drahoslavem Červinkou, dále lékařský i odborný personál, který je se specializovaným oddílem spojen svou prací.

I letos se akce vydařila a všichni zúčastnění si popřáli krásné Vánoce a lepší časy v příštím novém roce.

(Fotografie zveřejněné se souhlasem jednotlivých ods. osob.)

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.