Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Plzeň 21. června (VS ČR) U pamětní desky na zdi plzeňské věznice se konal pietní akt k uctění památky divizního generála, československého vojenského atašé v Rumunsku a náčelníka československé mise v Sovětském svazu Heliodora Píky.

Položením květin u pamětní desky uctili památku tajemník Magistrátu města Plzně Václava Váchala, starosta třetího městského obvodu David Procházka spolu se zástupci, ředitel Věznice Plzeň Pavel Kopačka a jednatelka Leteckého historického klubu Iveta Irvingová.

Heliodor Píka (1897-1949)

Od roku 1914 pracoval jako aspirant farmacie. O rok později absolvoval kadetní školu a posléze na ní působil jako instruktor. Na východní frontu odjel jako velitel čety. Po studiích na Válečné škole v Praze a na Vysoké škole válečné v Paříži strmě stoupal ve vojenských hodnostech a ve funkcích, včetně pozic při hlavním štábu. Patřil mezi nejlepší československé vojenské zpravodajce a diplomaty. 

Po mnichovské dohodě organizoval z Balkánu přechody nejen našich občanů do emigrace. V roce 1941 působil jako zplnomocněný představitel Československa ve funkci náčelníka vojenské mise. Po skončení války a po návratu do vlasti měl na starosti styk s vojenskými představiteli cizích států, stal se divizním generálem a v roce 1946 se účastnil mírové konference v Paříži. 

Po únoru 1948 byl zatčen a obviněn ze špionáže pro Spojené království. Po vykonstruovaném procesu byl v lednu 1949 odsouzen k trestu smrti. V březnu byl přemístěn do plzeňské trestnice na Bory, kde byl 21. června oběšen. Byla to první a dosud jediná poprava vykonaná v plzeňském trestním ústavu. Generálovy ostatky nesměly být vydány rodině a byly převezeny do patologického ústavu v Plzni na Lochotíně. Dodnes však nebylo spolehlivě objasněno, kdy, kde přesně a pod jakým číslem byl popel Heliodora Píky uložen. 

 

 

 

 

Zdroj: Paleček, Lukáš: Věznice borská, Plzeň 2017

 

 

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.