Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

V neděli 14. července se pod širým nebem na vězeňském dvoře 1/7 konal bigbeatový festival. Pro cca 100 odsouzených zahrály dvě plzeňské rockové skupiny: SAFENAT PANEACH a POVODÍ OHŘE. Program skýtal strhující hudební zážitek. Navazoval na dubnový koncert kladenské alternativní skupiny ZRNÍ, která vlastně tematicky zasela pro tento festival… Podobně jako se v textech kapely ZRNÍ odrážely hodnoty hlásané Václavem Havlem, nyní i SAFENAT PANEACH svůj under-groundový hard rock stavěl výhradně na textech básníků - bývalých disidentů, zejména Martina „Magora“ Jirouse. Jirous svoje nejpůsobivější básně napsal ve valdických kartouzách v době totality. Zračí se v nich jisté pokání a touha po spravedlnosti a svobodě. POVODÍ OHŘE syrovým jazykem vykreslovalo život ve společnosti postižené nejrůznějšími sociálními problémy a dozvuky totality. Nabízelo východiska apelem na zodpovědnost, osobní pravdivost, víru v Boha… Jednotícím textovým momentem obou hudebních formací byla naděje na pozitivní změnu a dobrý život. 

Odpolední program (za velkých ovací publika) zpestřilo i krátké vystoupení vězeňské kapely TĚLESO, složené ze čtyř odsouzených TOXI specializovaného oddílu. Zahráli 3 punkové songy, z toho jeden vlastní. Součástí festivalu byla i dopolední Bohoslužba s hostem - pozvání přijal známý český žurnalista Dr. Pavel Turek z týdeníku Respekt.  

Z nadšených reakcí bylo patrné, že kulturní festivalové dění vyšlo s užitkem. Hudba generovala emoce, které jsou leckdy „motorem“ pro etický posun. Někteří posluchači tak mohli „popojít“ výchovně i duchovně. Festival zároveň připomněl a oslavil 30 leté výročí „sametové revoluce“.

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X