Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Plzeň 26. července (VS ČR) – Odsouzené na specializovaném oddělení Věznice Plzeň navštívil Tiernach Cassidy, newyorský hasič, který v září 2001 zachraňoval zraněné v troskách mrakodrapů Světového obchodního centra.

V rámci účasti na mezinárodních Světových policejních a hasičských hrách 2022 na evropském kontinentu a návštěvy kamaráda, plzeňského rodáka a newyorského architekta Jiřího Boudníka, zavítal Cassidy v Plzni do věznice, kde podebatoval s odsouzenými o záchranném zásahu při teroristickém útoku na „dvojčata“ dne 11. září 2001. Dvě desítky vězňů doslova visely Tiernachovi na rtech a po jeho svědectví byl zasypán bezpočtem dotazů. Bouřlivý ohlas mělo i závěrečné společné fotografování.

Cassidy byl jedním z hasičů, který v tento den vyváděl lidi z budov ještě před jejich následným zhroucením. Před troskami bortící se Severní věže se stihl schovat pod hasičským vozem a zázračně přežil. Řada jeho kolegů ze záchranného sboru, jeho přátel, se bohužel ke svým rodinám již nevrátila. Následující den zachránil z ruin mrakodrapů třináct lidí (žádné další se v následujících dnech zachránit nepodařilo). O jeho roli je napsána kapitola v knize Jiřího Boudníka - VĚŽE-  Příběh 11 září.

Tiernach Cassidy, FDNY (50 let)

Dne 11.září 2001 ztratil newyorský hasič Tiernach Cassidy pět svých kolegů-kamarádů z jeho požární zbrojnice. Rozhodl se uctít jejich památku bolestí spojenou s tetováním obrovského obrazu přes celá záda. „Je to syndrom přeživších, ta bolest, o to tady jde,“ řekl Cassidy, který byl na místě, když spadla druhá věž Světového obchodního centra. „Cítil jsem se, jako bych tomu utekl a oni ne. A nejsem toho hoden a proto jsem si musel projít nějakou bolestí," řekl Cassidy. A tak se rozhodl nechat si za 5 000 dolarů vytetovat obraz, připomínající přátele, které ztratil, a den, na který nikdy nezapomene. Přátelé jsou velitel praporu Orio Palmer a hasič Steve Belson z praporu 7; Poručík Phil Petti a hasiči Mike Mullan a Angel Juarbe Jr. z hasičské zbrojnice Ladder Company 12. Cassidy  se nechal tetovat v osmnácti letech a kvůli bolesti se rozhodl, že už nikdy více. Dne 11. září Tiernach změnil názor. „Každý se hojí po svém. Udělal jsem to, abych to mohl překonat... To tetování trvalo padesát hodin." Můj stresový poradce tehdy řekl, že to byla terapie bolestí, což byla. Nemám rád tetování." Setkání v tetovacím salonu na West 23rd Street, Rising Dragon, trvala rok. Tam potkal svou ženu Cristinu, která tam pracovala jako recepční. Dnes spolu mají syna Lucase, 18 a dceru Isabel, 12 let. „Udělal bych to znovu? Ano," řekl Cassidy. „Nevím, jak bych se s tím dokázal emočně vypořádat, aniž bych cítil bolest."

 

 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X

Další aktuality v kategorii

Žádné aktuality nenalezeny.