Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PARDUBICE 3. června 2022 (VS ČR) - Příslušníci zásahových jednotek z Věznice Pardubice, Odolov a Jiřice se zúčastnili součinnostního cvičení s ostatními ozbrojenými sbory České republiky a nejen s nimi. Cvičení se konalo na letišti ve Starém Máteřově.

Celý týden probíhal pod vedením vojenské policie certifikační kurz instruktorů ve zvládání davu CRC (Crowd Riot Control). Jelikož nejen pro vojenskou policii, ale i pro další ozbrojené složky, je nutné takové situace umět zvládnout, akceptovala VS ČR nabídku vojenské policie této akce se jeden den aktivně zúčastnit a společně s ostatními sbory absolvovat nácvik.   

Příslušníci ENO Věznice Pardubice, Odolov a Jiřice, Armády ČR (14. pluk logistické podpory, letištní hasičská jednotka, 24. základna dopravního letectva), Policie ČR, Městské policie Jaroměř, Ochranné služby PČR, Speciální pořádkové jednotky PČR, Centra vojenské kynologie Chotyně, a další účastníci předvedli svoji připravenost při různých hromadných zákrocích, specifické postupy při praktickém nácviku zásahů a jejich vzájemnou komunikaci. Zvládnout zabarikádovaný dav v budově (např. vyčištění squatu, odsouzení na ubytovně), ve volném prostoru či v autobuse, to byla celodenní náplň simulovaných hromadných vystoupení. Se zvládnutím davu byla určitě velkou pomocí nejen jízdní policie, ale i psovodi a jejich svěřenci. Příslušníci si vyzkoušeli i zrychlený přesun při akutním volání o pomoc již zakročujícím příslušníkům a vystupování z vrtulníku za stálého pohybu rotoru.

Děkujeme vojenské polici, že nám umožnili se takové akce zúčastnit. Bylo to přínosné pro všechny zúčastněné strany.                                                                zuj  

Sdílet článek

Facebook
Platforma X