Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

PARDUBICE 25. dubna (VS ČR) – V ranních hodinách dne 24. dubna 2024, přesně v 7,30 hod., zazněla věznicí siréna. Operátor vyhlásil sirénou a dalšími prostředky požární poplach v budově č. 25, což je ubytovna odsouzených.

Dne 24. dubna 2024 v 7,30 hod. oznámil odsouzený hláskou na operační středisko věznice, že na ubytovně hoří. Po ověření operátor ihned vyhlásil požární poplach.  K ubytovně se vzápětí dostavili příslušníci strážní a zásahové hlídky a dozorci, kteří byli vybaveni evakuačními maskami. Zjistili silné zakouření objektu a požár, který úmyslně založil jeden odsouzený zapálením molitanových matrací a lůžkovin. Hrozilo nebezpečí rozšíření požáru do přilehlých místností ubytovny odsouzených a prostor zdravotního střediska Věznice Pardubice. Hrozilo nebezpečí ohrožení zdraví přítomných osob oxidem uhelnatým, proto bylo nutné urychleně zabránit dalšímu rozšíření požáru použitím dostupných hasicích prostředků a evakuovat odsouzené i ostatní přítomné osoby z objektu. Vlastními silami se nepodařilo oheň uhasit, ten se začal šířit. Bylo nutné přivolat HZS. Přes kouř nebylo nic vidět. Při evakuaci osob bylo zjištěno, že chybí 2 civilní zaměstnanci. V 7,47 hod. přijíždí hasiči a získávají informace, mezi nimi i tu, že chybí 2 osoby. Jeden z příslušníků věznice byl vybaven dýchací technikou a společně s hasiči se účastnil průzkumu objektu. Rozsvítit baterky a jde se za dodržení všech bezpečnostních opatření dovnitř, do kouře, kde není bez světla nic vidět. Během chvilky byl vyveden jeden chybějící zaměstnanec z objektu, druhý byl pak vynesen na nosítkách.  V 8,00 hodin byl příslušníky HZS požár lokalizován, uhašen. Otevření oken a následným nuceným odvětráním celého objektu umožnilo provedení kontroly celého objektu. Všichni evakuovaní i zasahující byli v pořádku, požár byl uhašen. Uklidit veškerou techniku a zásah je u konce.  

Zpočátku nikdo netušil, že kouř způsobil příslušník, který za pomoci aktivace vyvíječe kouře silně zakouřil ubytovnu. Jednalo se tedy o taktického cvičení. Ověřilo se, co mělo, tedy praktická činnost operátora při vyhlašování požárního poplachu, spolupráce příslušníků, občanských zaměstnanců a příslušníků HZS. Pro ně zejména je zásah ve věznici zajímavý tím, že jsou ve střeženém objektu se zvláštním režimem, ve kterém se nemohou pohybovat samostatně, a to začíná již samotným vjezdem do věznice.  Taktické cvičení bylo realizováno za účasti příslušníků hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, stanice Pardubice. Po ukončení cvičení se odsouzení vrátili zpět na ubytovnu a život ve věznici se vrátil do „zajetých kolejí“, i když, pro některé, s trochu opožděnou snídaní.                                                   zuj

Sdílet článek

Facebook
Platforma X