Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

ODOLOV 8. června (VS ČR) – Věznice Odolov opravila prostory výstupního oddílu

Přibližně půl roku před koncem dlouhého trestu se odsouzení začínají systematičtěji připravovat na začlenění do občanského života po propuštění. To znamená, že pokud vězeň stráví za mřížemi tři a více let, zpravidla bývá zařazen do výstupního oddílu, kde mu s obnovením nebo vytvořením kompetencí potřebných pro úspěšný návrat do společnosti pomáhají odborní zaměstnanci.  

Odsouzený může využít intenzivnější spolupráce s vychovatelem, individuální poradenství ze strany sociálních pracovníků, závislostní a další rizikové chování pomáhají řešit speciální pedagogové a odsouzení se mohou se svými starostmi a obavami z budoucnosti svěřit rovněž psychologovi. V nabídce nechybí ani spolupráce s obecně prospěšnými neziskovými organizacemi (například při řešení dluhů, shánění práce a bydlení, problematiky závislostí).

Cílem je, aby vězeň poté, co se mu otevře brána na svobodu, věděl, kde bude bydlet a kde může nalézt zaměstnání, a uměl si poradit s riziky a výzvami znovunabyté plné zodpovědnosti za sebe sama.

Ve výstupním oddílu se tedy kromě jiného klade důraz na schopnost sebeobsluhy, samostatnosti, a tak ve vybavení nechybí pračka, sporák, mikrovlnná trouba, žehlička, televizor a podobně. Oproti standardním oddílům by tenhle prostor měl více připomínat „internátní ubytování“. Proto je zde dřevěný nábytek, povoleno pěstování květin i daleko větší výzdoba ložnic a kulturní místnosti. Odsouzení se častěji účastní extramurálních aktivit, kdy na určitou dobu (hodiny až dny) opouštějí věznici za jasně stanovených podmínek, například v souvislosti s návštěvou blízkých, nebo se zaměstnancem věznice (za účelem brigád v okolí, návštěvy kulturní akce nebo sportovního vyžití).

Věznice Odolov v prvním pololetí letošního roku provedla opravu sociálního zařízení ve výstupním oddílu a upravila kuchyňku, aby byl prostor lépe využit.

Je známo, že úroveň a vzhled prostředí vychovává. Ukazuje se, že větší míra autonomie i přímé zodpovědnosti za svěřené věci a prostor přispívá ke zvýšení potřebných kompetencí vězňů.

Kapacita výstupního oddílu ve Věznici Odolov je šest míst.

-gša-

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X