Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Odolov 12. dubna (VS ČR) – Zástupci Věznice Odolov předali devět nových hudebních nástrojů ZUŠ v Kolíně

Nádherný koncert smyčcového orchestru ZUŠ Fr. Kmocha ARCHI v chrámu sv. Bartoloměje vytvořil důstojnou kulisu pro předání devíti hudebních nástrojů, vyrobených v dřevomodelářské dílně věznice, řediteli umělecké školy Michalu Dubnickému. Ve spolupráci s učitelem oboru violoncello a kontrabas, Jiřím Čmugrem, se podařilo celou akci úspěšně připravit.  

Housle, violoncella a viola obohatí fundus „lidušky“ a budou sloužit při výuce jejím žákům. Součástí kolekce hudebních nástrojů je i nástroj speciální, vyvinutý garanty dřevomodelářské dílny odolovské věznice – pedagogem volného času Zdeňkem Hetflejšem a bývalým profesionálním violistou a dnes členem vedení oddělení výkonu trestu, Pavlem Staňkem. Violoid je instrument v rozměrech houslí, který umožňuje malému studentovi zažít zvuk „velké“ violy.  

Návštěvníci koncertu si díky laskavému svolení římskokatolické farnosti mohli vychutnat nejen poutavý hudební zážitek umocněný nádherou kostela, ale také představení práce v dřevodílně. Pavel Staněk zahrál spolu s orchestrem na nástroje vyrobené ve věznici a několika slovy popsal poslání dílny. Představil posluchačům i dva vězně, kteří se na výrobě houslí podílejí, a kteří se v rámci extramurální aktivity předávání nástrojů a koncertu rovněž zúčastnili.  

O unikátní projekt fungující již několik desetiletí ve Věznici Odolov byl mezi návštěvníky koncertu nebývalý zájem, o čemž svědčí i jejich zvídavé otázky směřující k zástupcům věznice po skončení koncertu.

-gša-

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X