Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

Odolov 11. března (VS ČR) – Zástupci Věznice Odolov představili činnost dřevomodelářské dílny při mši v kostele svatého Václava v Lanškrouně

Čtvrtá postní neděle je nazývána radostná nebo milosrdná. Jejím hlavním motivem je naděje. Návštěva představitelů Věznice Odolov v neděli 10. března v Lanškrouně měla hned několik rozměrů, které v sobě naději bezpochyby ukrývají.  

Díky spolupráci zástupce vedoucího oddělení výkonu trestu Pavla Staňka s lanškrounským farářem Zbigniewem Czendlikem jsme měli vzácnou příležitost představit práci vězňů z dřevomodelářské dílny lanškrounským věřícím, když se při mši rozeznívaly housle vyrobené právě tam. Pavel Staněk nehledanými slovy krátce a vtipně vysvětlil poslání odolovské dílny, kde v rukách odsouzených pod vedením pedagoga volného času Zdeňka Hetflejše vznikají nejen hudební nástroje, ale i hračky pro děti. Před věřící předstoupil také odsouzený Josef Hajzler, lanškrounský rodák, který svou prací dal vzniknout už více než padesáti hudebním nástrojům.  

Z úst kněze zazněla slova o naději, o vině, pokání a odpouštění. Každý máme v sobě kus padoucha i kus hrdiny, záleží na tom, čemu dovolíme dostat se na povrch. Můžeme se konfrontovat s vlastním svědomím a snahou žít dobrý život.

Během milého povídání po mši na faře došlo k setkání Josefa Hajzlera s tatínkem, se kterým se neviděl už řadu let. Umocnila se tu naděje na lepší vztah v budoucnosti.  

Do budoucna směřuje i další očekávání - po setkání se Zbigniewem Czendlikem chováme radostnou naději na jeho návštěvu odolovské věznice, aby moudrá a nadějeplná slova mohli slyšet i další odsouzení.  

-gša-

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X