Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 24. srpna (VS ČR) - Odsouzení zařazení do vzdělávacího programu včelaření stáčeli letos první med. Pod dohledem lektorů odstraňovali z medových plástů pečlivě vosková víčka a ještě teplé je vkládali do medometu, odkud med vytékal přes síta do konví a vězni jím plnili připravené sklenice. Navzdory dlouhotrvajícím jarním mrazům a přetrvávajícímu extrémnímu suchu se podařilo stočit přes 50 kilogramů tohoto tekutého zlata.

Srpen je včelařským podletím a naprosto zásadním obdobím pro přípravu včelstva na zimu. Rodí se dlouhověké včely, včelstvo je třeba léčit a řádně zakrmit. Jak silná půjdou včelstva do zimy, v takové kondici je chovatelé na jaře najdou. Odsouzení včelaři tak mají i nyní plné ruce práce.

Včelaření bylo do téměř třetiny vězeňských zařízení zavedeno v rámci Koncepce 2025 jako vzdělávací aktivita v roce 2016 a závěr toho roku se věznice soustředila především na zabezpečení nezbytného vybavení a literatury. V následujícím čase se prováděli potřebné stavební úpravy objektu, kde se budovalo zázemí pro uskladnění všech pomůcek a stáčení medu. Vězni se věnovali výuce a vyráběli úly, do kterých byla první včelstva usazena minulé léto.

Med je skutečný zázrak většina z nás ho zná jako skvělého pomocníka v období chřipek, ale umí toho stokrát víc. Lidé ho používají skoro na všechno. Včelí med tedy není jen obyčejné sladidlo, ale širokospektrá potravina, která pomáhá při léčbě různých zdravotních potíží. Včelí pracovitost a život ve společenství sloužil člověku vždy jako příklad a inspirace. Včelstev však podle zpráv celosvětově ubývá. Včely sužují nemoci a každý rok najdou chovatelé na jaře mnoho úlů prázdných. Pokud vyhynou včely, člověk nemůže přežít. Odsouzení včelaři si toto uvědomují a mají zájem získávat další teoretické i praktické zkušenosti.

Osvěta a vzdělávání v oblasti včelaření pomůže vězňům začlenit se po propuštění do běžného života a bude přínosem z hlediska udržení biodiverzity tolik potřebné pro zachování ekologické rovnováhy v přírodě.

peb

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X