Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 18. května (VS ČR) – U příležitosti nadcházejícího Mezinárodního dne včel připravil vězeňský kaplan edukativní setkání pro odsouzené muže z oddílu pro věřící a se zájmem o duchovní hodnoty.

Kaplan Jaroslav Šašek s dobrovolnicí duchovenské péče Evou Řezníčkovou připravili k Mezinárodnímu dni včel besedu, kde se odsouzení muži dověděli mnohé o včelstvu a jeho prospěšnosti pro lidstvo.

Během poutavé besedy se odsouzení mohli podrobně seznámit se životem včel a jejich chovem a dověděli se zajímavosti také o včelích produktech i jejich praktickém využití. Načerpali informace o rostlinách prospěšných včelám a za pomoci školního mikroskopu, který sebou Eva Řezníčková do věznice přivezla, mohli účastníci blíže prozkoumat tělo těchto užitečných opylovačů i jednotlivé jeho části, či květiny a jejich tyčinky a pestíky.

Včela během svého života, jenž trvá pouhých 6 týdnů, navštíví tisíce květů, kdy nalétá až 1600 kilometrů a vyprodukuje půl čajové lžičky medu. Jsou to obdivuhodná a pracovitá stvoření, které spolu s dalšími opylovači ovlivňují 35 procent světové produkce plodin, zvyšují výnosy 87 předních potravinářských plodin na světě a umožňují produkci mnoha léčivých přípravků pocházejících z rostlin. Hmyzu, včetně včel, dlouhodobě ubývá.

Věznice podporuje odsouzené v environmentální výchově a vytváření pozitivního vztahu k přírodě i její ochraně. „Nemalou součástí je rovněž péče o spirituální rovinu, která je nedílnou součástí každého člověka a patří do hlavních potřeb a plnosti lidského bytí. Proto při tomto setkání také zněl zpěv, modlitba, či četba z Bible  o včelách a medu, a odsouzení pojednou mohli v celistvosti objevovat dílo Stvoření. Také další přidávali radost z nově poznaného“, vysvětluje Jaroslav Šašek.

Ing. Eva Řezníčková je předsedkyní Svazu ochránců přírody – Kynšpersko a na besedě s odsouzenými byla již podruhé, prvně v tématu ochrany přírody „Laudato si!“ (papeže Františka). „Při jejím výkladu bylo množství otázek a například odsouzený Michal se podivoval nad náročností celoživotní práce včel a naší samozřejmostí oslazení jednou čajovou lžičkou“, doplnil J. Šašek.

Do věznice byl v roce 2016 zaveden vzdělávací projekt chovu včel nejprve jako teoretická aktivita. Po nezbytných přípravách, o dva roky později, již vězni stáčeli první med. Aktuálně se starají o pět včelstev.

V loňském roce odsouzení zařazení do projektu včelaření absolvovali rekvalifikační kurz Chovatel včel a Zpracovatel včelích produktů, realizovaný ve spolupráci se společností VOLONTÉ CZECH, o. p. s., a úspěšně vykonali zkoušky v SOU včelařském v Nasavrkách.

 

peb

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X