Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 24. srpna (VS ČR) - Odsouzení včelaři absolvovali rekvalifikační kurz Chovatel včel a Zpracovatel včelích produktů a úspěšně vykonali zkoušky v SOU včelařském v Nasavrkách.

Kurz byl zahájen po dvouletém prodlení způsobeném protiepidemickými opatřeními letos v únoru. Celkem se ho zúčastnilo deset odsouzených mužů, dva však byli před zkouškami z výkonu trestu podmíněně propuštěni a závěrečné zkoušky se účastnilo zbývajících osm frekventantů. Kurz byl realizován ve spolupráci se společností VOLONTÉ CZECH, o. p. s. v rámci projektu VOL Vzdělávání. 

Teoretická příprava představovala 122 hodin výuky a praktická část pak 60 hodin skutečné práce se včelami. Výuku i praktickou část zajišťovalo přímo ve věznici svými externími pracovníky Střední odborné učiliště včelařské – Včelařské vzdělávací centrum, o.p.s. Nasavrky.  To obhospodařuje cca 460 včelstev na více včelnicích. Odsouzení byli na včelnici s 80 včelstvy a třebaže byla včelstva podrážděná, zhostili se praktické části na výbornou.

„Ředitel učiliště Josef Lojda ocenil získané pracovní návyky při práci se včelami a dobré znalosti. Pro každého zkoušeného připravili včelmistři vždy jedno včelstvo, pokaždé však v jiném složení nástavků, plodových či zásobních rámků a medníků. Každý měl něco jiného. Musel si sám zapálit dýmák a provést potřebné úkony ve včelstvech“, vysvětlil lektor věznice Richard Werner.

Následovala písemná zkouška, kde museli vyhodnotit svěřené včelstvo a ukázat znalost a použitelnost práce s různými včelařskými potřebami.

Ve včelnici museli prokázat praktickou znalost problematiky včelstev. Přelarvování vajíček do budoucích matečníků, odchyt matek do klícek anebo rozpoznání varroázy. Bylo toho mnoho, co museli odsouzení předvést. Zkoušející byli nároční a nic jim nedali zadarmo. 

Následovalo přezkoušení z výroby rámků, tavení mezistěn a desinfekce nástavků. Později se na zdařile vyhotovených učebních pomůckách předvedli při tvorbě oddělků či smetenců a nakonec museli rozpoznávat různé druhy nemocí v jednotlivých stádiích.

„V medárně ukázali, jak jim jde odvíčkování, stáčení i vyšetření medu. Rozpoznávali různé druhy včelích produktů, předvedli, jak jim jde výroba perníčků a jejich zdobení a co vědí o výrobě medoviny, mateří kašičky, vosku apod. I tady byli zkoušející nároční a odsouzení se mnohdy zapotili, protože zkoušené látky bylo opravdu hodně“, dodává Richard Werner.

Projekt chovu včel byl do věznice zaveden v roce 2016 jako teoretická vzdělávací aktivita. Po nezbytných přípravách, o dva roky později, již vězni stáčeli první med. Aktuálně se starají o pět včelstev.

peb

 

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X