Přejít k obsahu Přejít k hlavnímu menu

KYNŠPERK NAD OHŘÍ 19. března (VS ČR) - Věznice Kynšperk nad Ohří se zapojila do mezinárodní umělecké soutěže Zpět do života, kterou vyhlásila nevládní organizace Art and Prison e.V. pro vězněné osoby již popáté a do berlínského střediska nadace poslala vloni na podzim malby čtyř odsouzených. Obraz odsouzeného devětatřicetiletého Zdeňka se umístil v první stovce.

Do soutěže bylo zařazeno 489 uměleckých děl z mnoha evropských zemí a Spojených států. Z České republiky putovalo do soutěže celkem 31 děl. Vedle kynšperské věznice to byly díla z věznice: Břeclav, Heřmanice, Jiřice, Liberec, Odolov, Ostrava, Pardubice, Rapotice, Světlá nad Sázavou a Rýnovice. Odsouzený z Věznice Rýnovice se umístil na krásném 2. místě, dalších 8 prací pak do stého místa. Další soutěžící z  Věznice  Kynšperk nad Ohří, osmadvacetiletý Jakub, se malování věnuje 5 let. „Jednou jsem zkusil něco namalovat a zjistil jsem, že to jde. Postupem času mě to začalo i bavit a viděl jsem, že se začínám zlepšovat, Zjistil jsem, že při malování přijdu na jiné myšlenky, je to fajn. Beru to jako formu relaxace, ventilace,“ vysvětlil.  Miroslav (43 let) naopak maluje od 4 let a říká: „malování mi přináší dobrý pocit a radost. Největší radost mám, když někomu nějaký obrázek věnuji.“

V soutěži byla hodnocena a oceněna umělecká díla žen, mužů a mladistvých umístěných ve vězeňských zařízeních. O vítězích rozhodla porota složená z odborníků na umění a přihlášená díla se stala součástí jedinečné sbírky vězeňského umění, která bude prezentována napříč Evropou v rámci putovní výstavy. Cílem této soutěže je povzbudit vězněné osoby k vytvoření uměleckého díla a umožnit veřejnosti tato díla ocenit. Informovat veřejnost o realitě vězeňského života, přenést pozitivní impulzy k osobnímu rozvoji, podporovat osobní interakci s druhými lidmi a přispět tak k bezpečí, resocializaci a reintegraci do společnosti.

 

Celkové výsledky soutěže je možné zhlédnout na webu organizátora soutěže

Fotogalerie

Sdílet článek

Facebook
Platforma X